Lukáš Mano Rôzne

Lucia Bačkayová: Cestovanie MHD je nočnou morou

Žiaden sen, ale skutočnosť.

Ľudia, ktorí sú odkázaní cestovať hromadnou dopravou, predovšetkým študenti a pracujúci, si už zvykli, že začiatkom a koncom týždňa ich to stojí minimálne pevné nervy. Preplnené autobusy a čoraz drahšie vlaky nie sú ničím príjemným.

Pri autobusových prepravcoch sa dá už na prvý pohľad zistiť, ako bude vyzerať cestovanie ich dopravným prostriedkom. Vypovedá o tom buď počet čakajúcich na zastávke, alebo počet už usadených, ktorí nasadli v predošlom meste, resp. boli jednoducho šikovnejší a počkali si autobus už na parkovisku. Istotou nedele, pondelkového rána, štvrtka a piatku však ostáva, že sedieť nebudete. Okrem iného sa stanete súčasťou tlačenice. „ Nedávno sa mi stalo, že autobus bol tak preplnený, že aj keď šofér prudšie pribrzdil, nikto sa ani nepohol. Bolo to strašné!“ spomína Dominika Prusáková, študentka Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Za čo si vlastne platíme?

Na túto otázku existuje viacero odpovedí. Samozrejme je to palivo, prostriedok a takisto nejaký komfort. O tom poslednom by sa dalo polemizovať, keďže len málokto nemá skúsenosť s nastupovaním cez zadné dvere alebo sedením na kufroch. Každý má svoje „tlačenicové“ zážitky.
Za povšimnutie stojí aj rôzna výška ceny cestovného lístka, ktorú zaplatíte za tú istú trasu. Napríklad, za trasu Prešov – Košice (cez diaľnicu) si SAD Lučenec účtuje 2,20€, Eurobus,a.s. 1,90€ a SAD Prešov 1,85. Najvyšší rozdiel predstavuje 0,35€, čo pri pravidelnom cestovaní do práce – späť predstavuje rozdiel cca 15€ mesačne. Výber autobusovej spoločnosti má svoju váhu.

Čo je a čo nie je batožina

Dilema všetkých, ktorí cestujú s kufrom, „cestovkou“ alebo veľkým ruksakom. Šoféri autobusu cestovnú tašku a niekedy aj veľký ruksak za batožinu vôbec nerátajú. Ale ak už za sebou ťaháte kufor, hoci je o polovicu menší ako ruksak, priplatíte si k lístku 0,50€.
Ak by ste hľadali odpoveď v prepravnom poriadku, napríklad SAD Prešov, vaša snaha by vyšla nazmar. Sústredí sa síce na definovanie vecí, ktoré si so sebou môžete či nemôžete vziať, avšak presnú definíciu batožiny neobsahuje. Možno by nebolo na škodu, ak by si to prepravcovia pridali k základným pravidlám. Predišlo by sa takýmto nedorozumeniam.

Z praktického hľadiska, ľudia, ktorí sú odkázaní na každodenné cestovanie si nemôžu veľmi vyberať. Ak sa potrebujú súrne niekam dostať, pretrpia aj tlačenicu. Uvedomujú si, že cestujú hromadnou dopravou. A tá musí byť hromadná.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM