Alexandra Kolínská Správy

Ľudia s problematickým tlakom pozor! Meteorológovia varujú aj Košice pred dusným počasím

Určite poznáte nepríjemné dusné počasie. V lete potrápi najmä ľudí, ktorí majú problémy či už s vysokým, alebo s nízkym tlakom.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia s problematickým tlakom pozor! Meteorológovia varujú aj Košice pred dusným počasím
Zdroj: YouTube.com

Hranicou pre pocit dusna je pri relatívnej vlhkosti vzduchu 100 percent už teplota 16,5 stupňa C, pri relatívnej vlhkosti 50 percent teplota 27,9 stupňa C a pri vlhkosti 30 percent až 36,9 stupňa C. „Keďže ide o subjektívny pocit, hranica dusna bola presne stanovená na základe jednej z vlhkostných charakteristík a to tzv. tlaku vodnej pary,“ povedal Marek Švec zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. V meteorológii je dusný deň na meteorologickej stanici zaznamenaný v prípade, ak je o 14. hodine miestneho času nameraný tlak vodnej pary s hodnotou 18,8 hPa a vyššou.

Zaujímavý je vývoj počtu dusných dní na meteorologických staniciach na strednom a najmä východnom Slovensku. Výrazný nárast počtu takýchto dní od roku 1951 nastal predovšetkým v Poprade a tiež aj na meteorologických staniciach Košice – letisko a Kamenica nad Cirochou.

V regiónoch severného a východného Slovenska v minulosti bolo v lete typické, že sa tam vyskytovalo veľa oblačnosti a častejšie tam aj pršalo. „Toto neumožňovalo výraznejší vzostup teploty vzduchu cez deň, ale približne v poslednom štvrťstoročí začínajú aj v týchto oblastiach Slovenska pribúdať dni s častejším a dlhšie trvajúcim slnečným svitom, pričom zrážky sa koncentrujú skôr do búrkových lejakov. Dlhšie trvajúci slnečný svit vplýva na vzostup teploty vzduchu cez deň a súčasne v období výskytu búrok môže byť aj vysoká vlhkosť vzduchu, čo v kombinácii vyvoláva dusno,“ povedal Švec.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM