Správy

Luník IX sa pripravuje na pápeža: Školu opravujú, deti chystajú program, FOTO, VIDEO

Na návštevu pápeža sa poctivo pripravuje aj základná škola na Luníku IX.

Zdroj: TASR/František Iván

Pápež František v septembri navštívi košické sídlisko Luník IX. Pripravuje sa na to aj miestna ZŠ Podjavorinskej.

Veľké prípravy

Okrem rekonštrukcie vybraných priestorov sa na príchod Svätého Otca chystajú aj žiaci. Pripravujú pre neho darček a tiež sa zapoja do kultúrneho programu. Povedala to riaditeľka školy Iveta Rošková.

V súvislosti s príchodom Svätého Otca sa na sídlisku chystá aj veľký program. V rámci neho vystúpi aj školský spevácky súbor, žiaci tiež pre pápeža vyrábajú knihu na tému Radosť zo života. Pozostávať bude najmenej z 30 obrázkov, ktoré vytvoria.

Príchod hlavy katolíckej cirkvi ovplyvní aj vyučovanie, škola bude pre žiakov dva dni zatvorená. Priestory školskej jedálne, ktorej kapacita je 160 ľudí, majú počas návštevy pápeža slúžiť ako presscentrum – zázemie pre novinárov. „Ťaháme nový internet, zabezpečuje sa elektrina, robia sa opravy a úpravy sociálnych zariadení v tých priestoroch,“ povedala.

Rekonštrukčné práce

Priestory školy majú počas návštevy slúžiť aj dobrovoľníkom, sústredení majú byť v telocvični. Podľa riaditeľky plánujú palubovku niečím pokryť. Keďže je nová, chcú zabrániť jej poškodeniu.

Podľa jej slov školu permanentne obnovujú. Obdobie pandémie a dištančnej výučby využili na viacero prác, realizovali ich nezávisle od návštevy pápeža. Okrem rekonštrukcie telocvične vymenili aj dve strechy na svojich budovách. "Plánujeme aj výmenu okien vo vestibule, na čo máme schválený finančný príspevok, ale to do príchodu pápeža nestihneme. Mali sme naplánované aj maľovanie jedálne, teraz sa to aj hodí, už je to zrealizované a dokončujú sa práce,“ povedala s tým, že majú tiež vynovenú zborovňu či sociálne zariadenia v budove pre žiakov druhého stupňa.

Pápež František navštívi Slovensko 12. až 15 septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. V Košiciach bude 14. septembra, kde sa na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a následne na Štadióne Lokomotíva aj s mladými.

Prípravy na návštevu pápeža na Luníku IX
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM