Eva Mikulová Kultúra

Magické filmové večery v Košiciach: Blíži sa Art Film Fest, ktorý ovládne najväčší amfiteáter

Každým dňom sa blíži 29. ročník Art Film Festu, na ktorom sa spolu 150 filmových projekcií uskutoční v 7 košických kinosálach.

Ilustračný obrázok k článku Magické filmové večery v Košiciach: Blíži sa Art Film Fest, ktorý ovládne najväčší amfiteáter
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V dňoch 16. – 23. 6. 2023 sa v Košiciach uskutoční 29. ročník medzinárodného filmového festivalu Art film fest (AFF). Okrem Kina Úsmev, Kina Veritas či kultúrneho centra Kasárne/Kulturpark si návštevníci festivalu budú môcť znova vychutnať filmy aj v jednom z ikonických priestorov mesta – košickom Amfiteátri.

Počas ôsmich festivalových dní sa každý večer po zotmení uskutoční aj projekcia pod holým nebom.

Projekcie odštartuje Invalid

V najväčšom „prírodnom“ kine na Slovensku bude možné vidieť filmy z rôznych programových sekcií. Art Film Fest v kine pod hviezdami odštartuje mimoriadne úspešná retro komédia o organizovanom zločine a korupcii v 90. rokoch s názvom Invalid, ktorá je v rámci festivalu zaradená do sekcie Slovenská sezóna.

Sekcia Panoráma ponúkne spolu štyri filmy z troch rozdielnych kontinentov. Španielska hororová dráma 13 vyháňaní diabla sa inšpirovala skutočnými záznamami o exorcizme.

Panoráma predstaví v Amfiteátri U. S. Steel Košice aj panamskú tínedžerskú drámu Dcéry o sestrách Marine a Lune, ktoré prichádzajú do Panamy, aby našli svojho otca.

Program amfiteátra ponúkne aj dva filmy od našich južných a severných susedov.

Najväčší festival filmu

Maďarský výpravný kostýmový film Hadik. Poľská historická kriminálna komédia Nebezpeční džentlmeni naopak vezme divákov a diváčky do prostredia tatranského mesta Zakopane, kde sa okolo roku 1914 s obľubou schádzali a zabávali osobnosti poľskej kultúrnej a umeleckej scény.

Košický amfiteáter, známy pod festivalovým názvom Amfiteáter U. S. Steel Košice, patrí medzi ikonické miesta metropoly východu. Tradícia filmovej projekcie v tejto lokalite siaha až do 60. rokov minulého storočia, kedy sa objekt pýšil najväčším filmovým plátnom v Československu. Okrem množstva podujatí Amfiteáter už niekoľko rokov hostí aj najstarší a najväčší filmový festival na Slovensku – Art Film Fest.

Program filmov premietaných v Amfiteátri U. S. Steel Košice počas Art Film Festu:

  • 16.6. Invalid (Slovensko)
  • 17.6. Štúdio 666 (USA)
  • 18.6. 13 vyháňaní diabla (Španielsko)
  • 19.6. Hadik (Maďarsko)
  • 20.6. Aretha Franklin: Amazing Grace (USA)
  • 21.6. Nebezpeční džentlmeni (Poľsko)
  • 22.6. Dcéry (Panama, Čile)
  • 23.6. Hrdinovia robotníckej triedy (Srbsko)

Všetky projekcie sa začínajú o 21:30.

Foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM