Zuzana Vajayová Rôzne

Magistrát mesta zruší tridsať nadbytočných vedúcich pozícií

Podľa nového vedenia mesta Košice je na Magistráte metropoly východu zbytočných 23 referátov a sedem oddelení.

Po plánovanom zrušení týchto organizačných zložiek zanikne 30 nadbytočných vedúcich pozícií.

„Magistrát mesta Košice(MMK) má byť funkčný a mesto musí plniť funkcie, ktoré mu vyplývajú zo všeobecne záväzných nariadení a predpisov. Na druhej strane prácu na MMK treba zjednodušiť, upraviť, alebo eliminovať duplicitné činnosti,“ uviedol pred novinármi primátor mesta Richard Raši. Spresnil, že z pôvodných 49 referátov ostane 26 a z pôvodných 14 oddelení ostane sedem. „V priemere ušetríme na jedného pracovníka 1150 eur mesačne, čo predstavuje celkovú mesačnú úsporu 34.500 eur a ročne to predstavuje 414.000 eur,“ doplnil Raši.

Premenou prejde oddelenie majetkové, ktoré malo tri referáty, právne oddelenie, kde namiesto dvoch referátov ostane jeden a napríklad oddelenie stavebného úradu zhutní doterajších päť referátov do jedného. „Mali sme tu oddelenia, kde bol jeden vedúcu pracovník a zároveň bol jedeným zamestnancom tohto oddelenia, prípadne oddelenie archívu mesta Košice malo päť zamestnancov, z toho boli traja na vedúcich funkciách,“ dodal Raši.

Podľa viceprimátora Ladislava Lazára ide o prvé kolo racionalizácie. „Noví vedúci pracovníci, ktorí nastúpia po tejto organizačnej zmene budú mať úlohu predložiť návrh racionalizácie svojich oddelení. Dnes je preto problém povedať, koľkých zamestnancov sa to napokon dotkne,“ uviedol Lazár. Zdôraznil, že mesto nebude utrácať prostriedky na drahé personálne audity, či personálne agentúry, tak ako tomu bolo v minulosti a prinieslo to len plytvanie,“ dodal Lazár. Narážal tým na výber vedúcich pracovníkov v roku 2009, kedy mesto zaplatilo za výberové konanie 33.000 eur, pričom viacerí z úspešných kandidátov dnes už z vlastnej vôle nepracujú na MMK .

Podľa vedenia mesta ide o najväčšiu reorganizáciu za ostatných desať rokov. „Po racionalizácii magistrátu prídu na rad aj mestské firmy. Na druhej starne chceme investovať do bezpečnosti mesta. V januári sme prijali 14 nových mestských policajtov. Na jeseň k nim pribudne desať ďalších,“ uzavrel Raši.

Návrh novej štruktúry predloží vedenie mesta na rokovanie Mestského zastupiteľstva 19. apríla. Platná by mala byť od 1. mája.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM