Eva Mikulová Správy

Majú nedostatok krvi! Nemocnica v Šaci žiada ľudí o pomoc

Krv potrebujú onkologickí pacienti, ale aj pacienti s úrazmi a tehotné ženy po komplikovanom pôrode.

Ilustračný obrázok k článku Majú nedostatok krvi! Nemocnica v Šaci žiada ľudí o pomoc
Zdroj: TASR

Transfúzie krvi sú v nemocniciach potrebné aj v súčasnom období. Napriek tomu, že plánované operačné výkony boli v nemocniciach pozastavené do odvolania, neodkladnú operatívu lekári vykonávať musia.

Nedostatok krvi pri operáciach

„Momentálne evidujeme na hematologicko-transfuziologickom oddelení našej nemocnice znížené zásoby tzv. Rh negatívnych červených krviniek a máme, žiaľ, dosť pacientov práve týchto krvných skupín. Ide o krvné skupiny B Rh negatív, A Rh negatív a 0 Rh negatív,“ konštatuje primárka HTO oddelenia Nemocnice Košice -Šaca Annamária Bratková.

Krv môžu potrebovať pacienti hospitalizovaní v nemocnici. „Všetky plánované výkony a zákroky boli zrušené, ale existuje aj takzvaná neodkladná starostlivosť. Sú to budúce mamičky, pacienti s úrazmi a významnú skupinu tvoria onkologickí pacienti,“ vysvetľuje primárka Bratková.

Prenos koronavírusu krvou nehrozí

Odber krvi prebieha za sprísnených hygienických opatrení. Pri vstupe do budovy polikliniky, darcovia musia prejsť cez triedenie, kde im je zmeraná teplota, odobratá epidemiologická anamnéza a klinické príznaky.

„Následne darca vypisuje takzvaný check list zameraný na rizikové faktory, akými sú napríklad zdravotné ťažkosti spojené s ochorením na COVID-19. Darca je poučený lekárom, že do 14 dní od odberu musí hlásiť akékoľvek zdravotné ťažkosti spojené s respiračným ochorením, prípadne kontakt s vírusom,“ hovorí primárka Annamária Bratková.

Prenos koronavírusu krvou do dnešného dňa potvrdený nebol. „Je to určite aj vďaka tomu, že virémia, to znamená prítomnosť vírusu v krvi, je len krátkodobá a nevýznamná a len u jedincov, ktorí majú príznaky ochorenia,“ uzavrela primárka Bratková.

Darovať krv môžete v pracovné dni, okrem utorka, na poliklinike vstupného areálu USS STEEL Košice v čase od 6.30 do 11.00 hod

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM