Lenka Fedorová Tlačové správy

Máme to vo vrecku: Košice získali titul UNESCO!

Metropola východu je jedným zo 64 miest v 44 krajinách celého sveta s novým statusom kreatívneho mesta. Za čo tomu vďačí?

Ilustračný obrázok k článku Máme to vo vrecku: Košice získali titul UNESCO!
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Košice sa ako prvé slovenské mesto stali členom prestížneho klubu – Siete kreatívnych miest UNESCO (UNESCO Creative Cities Network). Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

„Členstvo v sieti UNESCO Creative Cities Network je obrovskou príležitosťou pre naše mesto pokračovať v rozvoji, ktorý naštartoval titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013,“ uviedol košický primátor Richard Raši. Projekt EHMK podľa neho umožnil Košiciam predstaviť a ďalej rozvíjať kultúrne dianie v európskom kontexte.

„Priniesol investície do infraštruktúry pre kultúru, preveril životaschopnosť umeleckých iniciatív, umožnil mestu získať medzinárodné kontakty, a čo je najdôležitejšie, mnohí Košičania začali vnímať kreativitu ako významný katalyzátor ďalšieho rozvoja mesta. Členstvo Košíc v sieti kreatívnych miest UNESCO môže tento dynamický vývoj významne urýchliť,“ konštatoval primátor.

Prihlášku východoslovenskej metropoly do UNESCO Creative Cities Network pripravila a do kandidatúry úspešne zapojila ďalšie subjekty v Košiciach a regióne nezisková organizácia Creative Industry Košice.

„Košice aj ziskom prestížneho titulu potvrdili, že sa profilujú ako mesto, v ktorom majú informačné technológie a kreatívny priemysel silné zastúpenie. Práve oblasť mediálneho umenia prináša prepojenie tvorivosti a umenia s novými technológiami a IT. Košiciam a regiónu to dáva veľkú príležitosť cielene sa týmto oblastiam venovať a využiť ich synergiu pre rast a konkurenčnú výhodu mesta,“ uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Michal Hladký.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM