Eva Mikulová Správy

Mamičky sa učili poskytnúť prvú pomoc novorodeniatkam a malým deťom, FOTO

Mamičky školili v centre Nožičkovo, certifikovaná sestra Mária Rostášová zo súkromnej nemocnice v Šaci. Kurz mal veľký úspech, ešte ho zopakujú.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky sa učili poskytnúť prvú pomoc novorodeniatkam a malým deťom, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica Šaca

Poskytnúť niekomu prvú pomoc je náročné. O to viac, keď ide o naše vlastné dieťa. V praxi si to v utorok 5. novembra vyskúšalo pätnásť mamičiek, ktoré do Nožičkova v Košiciach prišli aj so svojimi deťmi.

Ako prekonať stres

Poskytnutie prvej pomoci vyzerá jednoducho. S teóriou sa stretávame napríklad v autoškole, prípadne na školení BOZP pri nástupe do práce. Stretnúť sa však s poskytnutím prvej pomoci v reálnej situácii často vedie k ľudskému zly­haniu.

„Najväčším našim nepriateľom je stres, či šok pri pohľade na zraneného. Oveľa horší je ale stres matky, keď jej novorodeniatko prestane dýchať, prípadne sa dusí materským mliekom, či spadne a udrie si hlávku,“ hovorí diplomovaná sestra Mária Rostášová, certifikovaná školiteľka prvej pomoci z Nemocnice Košice-Šaca.

Práve tieto situácie boli hlavnou témou jej stretnutia s mamičkami v predajni Nožičkovo, ktorého majiteľky každý týždeň usporadúvajú tzv. Podpornú skupinu na rôzne témy pre mamičky na materskej dovolenke.

Účastníčky si vypočuli teoretické zásady poskytnutia prvej pomoci pri zástave dýchania a získané vedomosti si hneď vyskúšali v praxi na figuríne bábätka, ale aj dospelého človeka.

Mária Rostášová odpovedala na množstvo otázok mamičiek. „Najviac otázok sa týkalo poskytnutia pomoci pri dusení sa materským mliekom pri kojení, či následne pevnou stravou, ktorá prichádza s prvými príkrmami. Mamičky tiež zaujímalo ako postupovať pri popáleninách, rozbitých hlávkach, pádoch na hlavu, kedy hrozí otras mozgu, ale vyskúšali si aj znehybnenie členka pri jeho vyvrtnutí či špeciálny hmat pri dusení sa väčších detí cukríkom,“

Podujatie zopakujú aj začiatkom budúceho roka.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM