Správy

Máte nedoplatok na daniach? Finančná správa môže dlžníkom okamžite zablokovať účet

Finančná správa spolupracuje s viac ako dvoma desiatkami bánk. Výsledkom je takmer okamžitá možnosť zablokovania financií na účte dlžníka.

Ilustračný obrázok k článku Máte nedoplatok na daniach? Finančná správa môže dlžníkom okamžite zablokovať účet
Zdroj: Bigstock

Finančná správa informovala, že pokračuje v rozširovaní elektronickej komunikácie. Od augusta komunikuje elektronicky s 23 bankami združenými pod Slovenskou bankovou asociáciou. “Vďaka tomu dokáže finančná správa blokovať účty dlžníkov v reálnom čase. Proces vymáhania nedoplatkov sa tak stáva efektívnejším, rýchlejším a hospodárnejším. Finančná správa začala elektronicky doručovať rozhodnutia vydávané pri výkone daňovej exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu. Ide o rozhodnutia, na základe ktorých v prípade exekučného konania banka zablokuje na účte financie vo výške dlžnej sumy,“ informuje finančná správa.

Banky na základe tohto rozhodnutia zablokujú účet, resp. financie dlžníka, takmer okamžite. “Už nemusia čakať na poštové doručenie rozhodnutia z finančnej správy niekoľko dní,“ informuje finančná správa a dodáva, že zákonnou možnosťou komunikovať s bankami elektronicky sa tak proces vymáhania stáva efektívnejším, rýchlejším a hospodárnejším.

A ako to prebieha v praxi? “Finančná správa zašle banke cez elektronickú aplikáciu EKB (elektronická komunikácia s bankami) rozhodnutie, banka jeho prevzatie potvrdí a rozhodnutie vykoná,“ opisuje priebeh finančná správa. Len v roku 2017 daňové a colné úrady spolu začali približne 29 000 daňových exekučných konaní tohto typu. V tomto roku sa zatiaľ jedná o približne 14 000 konaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM