Lenka Fedorová Správy

Maturity začali aj na známom gymnáziu v Košiciach: Boli sme sa na to pozrieť, FOTO

Veľké chvíle pre maturantov. Dnes aj na školách v Košiciach začali písomné maturity. Platí to i pre známe gymnázium, ktoré sme navštívili.

Ilustračný obrázok k článku Maturity začali aj na známom gymnáziu v Košiciach: Boli sme sa na to pozrieť, FOTO
5
Galéria

Dnešný deň je pre maturantov o niečo iný ako ostatné. V utorok odštartovali písomné maturity na celom Slovensku. Aj Gymnázium na Alejovej ulici v Košiciach sa dnes zaplnilo slávnostne oblečenými študentmi.

Ako pre spravodajský portál Košice 24 uviedla zástupkyňa riaditeľa školy a koordinátorka maturitnej skúšky Adriána Godočíková, písomnej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry sa v dnešný deň na ich škole zúčastnilo sto študentov, z toho 39 študentov osemročného štúdia a 61 študentov štvorročného štúdia. Ako ďalej prezradila, v stredu absolvuje písomnú časť maturitnej skúšky z anglického jazyka spolu 99 študentov a vo štvrtok čaká písomná maturita z matematiky 47 študentov.

Zaúradoval stres

V tento významný deň sme sa však vybrali aj priamo za tými, ktorých sa maturity dotýkajú najviac. Samotnými študentmi spomínanej košickej školy. Partia maturantov tak pre náš web krátko po absolvovaní testu prezradila svoje prvé pocity.

,,Je to pre mňa nová skúsenosť. Bolo to naozaj veľmi stresujúce, keď bolo všade ticho a rozdali nám papiere. Musela som rozmýšľať s chladnou hlavou, ale celkovo by som to zhodnotila, že to bolo ťažké," prezradila nám Eva (19) zo 4.B.

So stresom sa musela potrápiť aj jej spolužiačka Mária (18). ,,Ja som maturitu zo začiatku nebrala až tak stresujúco, ale potom, keď som si sadla do lavice, otvorila test a začala písať, tak to na mňa doľahlo. Čím bolo menej času, tým viac som bola vystresovaná."

Stres zamával aj s Jánom (19) z oktávy A. ,,Písomnú časť maturity hodnotím celkom pozitívne, kupodivu na ten stres, ktorý som mal. Musím povedať, že to bol jeden z tých ľahších testov a myslím, že sa mi celkom podaril,„ priznal Ján. Ako ďalej uviedol, slovenčina ani literatúra neboli podľa neho v tomto teste veľmi náročné. ,,Zapotil som sa nad formovaním slov. V tom strese som ani nevedel ako sa píše slovo vokáň. Či je to vokáň alebo vôkáň,“ povedal s úsmevom Ján. Napriek tomu však, ako sám uviedol, skončil o 10 minút skôr. ,,Išlo o to dobre si rozložiť čas, ale bolo to v pohode," dodal.

Niektorí študenti si naopak ťažkú hlavu z maturity nerobili. Patrí medzi nich aj Juraj (18) z oktávy B. ,,Test sa mi zdal relatívne v pohode. Bolo tam pár otázok, ktoré boli mierne diskutabilné, a tak som si nebol úplne istý správnou odpoveďou. Celkovo sa mi to ale zdalo ako taký bežný maturitný test. Nemal som veľa stresu, ani som sa nejak veľa neučil," prezradil nám.

Slovenčina vs. literatúra

Kým niektorí inklinujú viac k slovenskej gramatike, iných viac baví literatúra. A čo teda išlo lepšie osloveným maturantom z košického gymnázia na Alejovej?

,,Nebolo to až také ťažké, ako som očakávala. Pre mňa bolo málo času, keďže nad niektorými otázkami bolo potrebné dlhšie premýšľať, ale inak si nemyslím, že by tam boli zákernejšie otázky. Väčšinou som uvažovala najmä nad teoretickými otázkami, napr. ohľadom Puškinovho diela," zhodnotila test Žofia (19) z oktávy B.

Viktória (19) z oktávy A bola so svojím výkonom na písomnej maturite zo slovenčiny a literatúry spokojná. ,,Celkovo som so svojím výsledkom spokojná. Prekvapilo ma množstvo teoretických úloh. Jedna otázka, ktorá sa týkala skladby, bola čistý tip,„ prezradila Viktória. Na otázku, či pre ňu bola ťažšia slovenčina alebo literatúra zareagovala bez váhania. ,,Určite literatúra,“ uviedla.

Michalovi (19) zo 4.A robila podľa jeho slov väčší problém literatúra, gramatika mu išla lepšie. ,,Zaujímavá bola úloha vytvoriť genitív slova česť. Väčšina žiakov napísala, že správne je česti, ale malo to byť cti,„ prezradil čosi z testu Michal. Ako dodal, pre neho je stále ťažšia literatúra, s gramatikou je, ako sa hovorí, zžitý. ,,Ja sa v dielach veľmi neorientujem, nie je to moja šálka kávy. Diela mi asi robili najväčší problém,“ zhodnotil test Michal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Pozrite si v našej fotogalérii zábery študentov, ktorí sa s nami podelili o svoje pocity po teste zo slovenského jazyka a literatúry.

FOTKY zo známeho košického gymnázia: Maturantom odštartovala skúška dospelosti
5
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM