Aktualizované Rôzne

MČ Nad jazerom je skokanom roka v rebríčku transparentnosti. Kde sú na tom najlepšie?

Medzi 100 najlepších miest a mestských častí v rebríčku transparentnosti sa dostalo 8 košických mestských častí a aj samotné mesto. Najlepšie je Staré mesto a najhoršia MČ Sever.

Ilustračný obrázok k článku MČ Nad jazerom je skokanom roka v rebríčku transparentnosti. Kde sú na tom najlepšie?
Foto: Eva Mikulová

Stovka najväčších slovenských samospráv je opäť o čosi otvorenejšia. Za dva roky sa dokázala v priemere zlepšiť o šesť percentuálnych bodov, vyplýva to z aktuálneho rebríčka transparentnosti miest, ktorý zostavila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Ako uviedol v utorok počas tlačovej konferencie v Bratislave analytik TIS Michal Piško, priemerné skóre 57 percent je dosiaľ najvyššie v histórii meraní, avšak stále ponúka priestor na zlepšenie.

„Okrem zvyšujúcej sa otvorenosti je dobrou správou i to, že TIS mohla prvýkrát udeliť najvyšší rating transparentnosti A+, ktorý získali za prekonanie hranice 85 percent dve samosprávy,“ povedal Piško. Prvenstvo obhájil Vranov nad Topľou so skóre 87 percent, najvyšší rating transparentnosti A+ získala aj bratislavská mestská časť Nové Mesto (86 percent). Za nimi s odstupom nasleduje tretia Rožňava (79 percent).

Aktualizácia 20. októbra: TI dodatočne aktualizovali rebríček, v ktorom boli pôvodne uvedené nesprávne pozície.

Ako si vedú košické MČ

Skokanom roka sa stala košická mestská časť Nad jazerom, ktorá zaznamenala vzostup až o 69 priečok a so ziskom 63 percent je aktuálne 28.

23. Košice – MČ Staré mesto

28. MČ Nad jazerom

40. MČ Juh

49. MČ KVP

55. MČ sídlisko Ťahanovce

61. MČ Západ

63. Mesto Košice

85. MČ Dargovských hrdinov

92. MČ Sever

Z výsledkov TIS vyplýva, že hodnotené mestá sa dokázali za posledné dva roky zlepšiť až v deviatich z celkovo 11 oblastí, najviac v oblasti bytov a sociálnych služieb.

Mierne zhoršenie nastalo v oblastiach dotácií a grantov, kde až 70 percent samospráv nezverejňuje informácie o menších dotáciách prideľovaných priamo primátorom alebo starostom, a zhoršenie nastalo aj v oblasti obecných podnikov a organizácií.

Spomedzi jednotlivých ukazovateľov možno vyzdvihnúť napríklad pokrok pri otázke video- alebo zvukových záznamov z rokovaní mestských zastupiteľstiev, ktoré už zverejňuje 65 zo 100 najväčších samospráv. V roku 2010 ich bolo len 13.

TIS sa prvýkrát rozhodla otestovať infozákon aj v mestských organizáciách, konkrétne v najväčších základných školách. Infožiadosti rozposlané na konci školského roka z adresy neznámeho študenta sa s veľkých pochopením nestretli. „Ukázalo sa, že školy majú počas letných prázdnin problém odpovedať na email. Zákonnú lehotu a formu nedokázalo dodržať 43 percent,“ priblížila Eva Bilená z TIS.

Transparentnosť miest merala TIS celkovo pomocou 105 indikátorov v 11 oblastiach. Vychádzali pritom z piatich rôznych zdrojov od webových stránok miest cez dotazník zaslaný radniciam až po údaje o súťažiach z Elektronického kontraktačného systému.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM