Rôzne Správy

Medzinárodná konferencia v Košiciach: Nový územný plán s ohľadom na Hornád

Podľa organizátorov sa zdanlivo paradoxne v minulých rokoch stal podiel rieky na utváraní mesta okrajovým problémom územného plánovania.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná konferencia v Košiciach: Nový územný plán s ohľadom na Hornád
Zdroj: TASR

Témou medzinárodnej konferencie, ktorá sa 1. decembra konala v Košiciach bola budúca prestavba územia mesta pri rieke Hornád. Výsledky diskusie domácich i zahraničných odborníkov majú prispieť k lepšiemu definovaniu cieľov, ako aj formy nového územného plánu mesta.

Hornád nespája mesto

„V súčasnosti je rieka Hornád len deliacim prvkom v meste, ale nespája, neprepája ho. Chceme, aby nábrežie, rieka bola zapojená do organizmu mesta,“ uviedla pre novinárov hlavná architektka mesta Košice Petronela Királyová.

Kľúčovou témou konferencie bola prestavba územia pri rieke Hornád tak, ako ju riešili v logickej a časovej nadväznosti na vypracovanie zásad a smerov územného rozvoja mesta autori urbanistickej štúdie. „Je tu historický moment, a to je po 40 rokoch nový územný plán mesta Košice. Všetky skúsenosti, postrehy, názory a odborné debaty sú veľmi dôležité pri jeho tvorbe,“ konštatovala na podujatí košická viceprimátorka Renáta Lenártová.

Hlavné výzvy pre rozvoj

Francúzsky veľvyslanec v SR Christophe Leonzi na konferencii označil za hlavné výzvy pre rozvoj „inteligentných miest“ oblasť dopravy a mobility, trvalo udržateľné životné prostredie vrátane riadenia odpadového hospodárstva a zodpovednú urbanizáciu s inteligentným bývaním.

Vo Francúzsku má zhruba 20 aglomerácií vytvorené projekty inteligentného mesta, z toho asi polovica o veľkosti Košíc. Aj preto vidí veľvyslanec mnohé možnosti ďalšej dvojstrannej spolupráce.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM