Eva Mikulová Kultúra

Hudobný festival Šengenský poludník napíše jubilejnú desiatu kapitolu

Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník, spojí hudobníkov z celého sveta. Organizuje ho sláčikový orchester Musiaca luvenalis.

Ilustračný obrázok k článku Hudobný festival Šengenský poludník napíše jubilejnú desiatu kapitolu
4
Galéria
Zdroj: Svjatoslav Dohovič

Festival opäť spojí desiatky hudobníkov zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny a Filipín, ktorí budú prostredníctvom klasickej hudby búrať nezmyselné hranice stále rozdeľujúce ľudí.

„Keď sme v roku 2009 pripravovali prvý ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov „Šengenský poludník“ bolo našim želaním, aby sa stal tradíciou a pevnou súčasťou kultúrneho života nielen v Košiciach, ale aj v regióne východného Slovenska. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo a jedinečný festival, jediný svojho druhu v strednej a východnej Európe, píše v roku 2018 jubilejnú desiatu kapitolu svojej histórie. Samozrejme ďakujeme všetkým sponzorom,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Koncerty na netradičných miestach

Aj jubilejný ročník napĺňa jeden zo základných cieľov festivalu, ktorým je priblíženie klasickej hudby aj do miest, kde sa často nehráva. Okrem Košíc festivalové koncerty tradične odznejú aj v nádhernom prostredí Vysokých Tatier ako súčasť programu Tatranského kultúrneho leta. V programe nechýba ani rovnako už tradičný koncert v Reformovanom kostole vo Svinici, ktorý organizátori pripravujú v spolupráci s Českým spolkom na Slovensku.

Festival po predchádzajúcich návštevách susedných krajín Ukrajiny, Poľska a Maďarska v tomto roku prvý raz v histórii zavíta aj do Česka. Jeden z koncertov sa uskutoční v Prahe. Na mapu festivalových miest po novom pribudnú aj košická mestská časť Krásna či Veľké Kapušany. V programe nechýba ani sviečkový koncert na nádvorí Barkóczyho paláca v Košiciach, ktorý opäť prinesie neopakovateľnú atmosféru.

Úžasní Filipínci

„Sme nesmierne radi, že na jubilejnom ročníku Šengenského poludníka opäť privítame zbor vysokoškolákov zo vzdialených Filipín. UP Manila Chorale si už pred troma rokmi získal srdcia divákov na festivalových koncertoch a určite tomu inak nebude ani v tomto roku,“ predstavuje Dohovič najväčšie lákadlo jubilejného festivalu.

Festivalovým vrcholom bude Otvárací galakoncert 1. júla v kostole Premonštrátov v Košiciach, na ktorom sa predstavia Medzinárodný orchester a zbor „Šengenský poludník“ vytvorený zo všetkých zúčastnených hudobníkov a sólistky Helena Becse Szabó (soprán), Myroslava Havryliuk (mezzosoprán) a violončelisti Mária Varhoľáková a Ján Bogdan. Premiéru na festivale budú mať dve výnimočné diela Antonia Vivaldiho GLORIA a Koncert g-mol pre dve violončelá.

Počas predchádzajúcich deviatich ročníkov sa na jedinečnom festivale zúčastnilo viac ako 1850 hudobníkov z 15 krajín sveta. Na takmer troch desiatkach miest v štyroch krajinách odohrali vyše 200 koncertov, ktoré videlo viac ako 37 tisíc divákov.

Festival trvá od 1. júla do 5. júla 2018. Vstup na koncerty je zdarma a bližší program nájdete na stránke www.schengenskypoludnik. sk

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM