Alexandra Kolínská Správy

Medzinárodný maratón mieru: Časť trasy odbehnú aj ľudia s dôležitým posolstvom!

Jubilejný 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach symbolicky absolvujú aj ľudia, ktorým bola diagnostikovaná závažná choroba. Budú bežať, aby upozornili na dôležité posolstvo.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný maratón mieru: Časť trasy odbehnú aj ľudia s dôležitým posolstvom!
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že sa maratónu zúčastnia aj pacienti s rakovinou kostnej drene, informovala Mária Halajová, ktorá zastupuje Slovenskú myelomovú spoločnosť. „Sto pacientov s týmto ochorením symbolicky odbehne časť maratónu, aby pomohli v šírení osvety a upozornili na potrebu včasnej diagnostiky a vhodnej liečby,“ povedala Mária Halajová,ktorá zastupuje Slovenskú myelomovú spoločnosť.

Ako uviedla, najväčšie znepokojenie v súvislosti s mnohopočetným myelomom súvisí s tým, že i lekári toto ochorenie prehliadnu a potrebná liečba prichádza neskoro. „Nedeje sa to však naschvál. V našich zemepisných šírkach je výskyt viac menej ojedinelý. Aj preto vznikol projekt, ktorého úlohou je zvýšiť informovanosť lekárov inej ako hematologickej a onkologickej špecializácie, predovšetkým lekárov prvého kontaktu, ortopédov, neurológov a ďalších, aby mohli ochorenie včas rozpoznať a pacienta nasmerovať k ešte účinnej a včasnej liečbe,“ povedala Halajová. Doložila, že všeobecný lekár sa počas svojej praxe stretne v priemere s dvoma prípadmi tohto ochorenia.

Na rakovinu kostnej drene sa na Slovensku lieči 600 ľudí, v Európe má túto chorobu okolo 84-tisíc ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM