Lukáš Zavacký Šport

Medzinárodný maratón mieru v Košiciach: 5 míľnikov, ktoré sa zapísali do histórie

Najstarší európsky maratón, ktorý sa odohráva každoročne v Košiciach, vstúpi už do svojej 93. časti. Ktoré jeho momenty sa zapísali do histórie najviac?

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný maratón mieru v Košiciach: 5 míľnikov, ktoré sa zapísali do histórie
Zdroj: TASR

Najstarší v Európe

Športový nadšenec z nášho mesta, Vojtech Braun Bukovský, sa v roku 1924 bol na olympijských hrách, ktoré sa konali vo francúzskom hlavnom meste. Inšpirovali ho k tomu, aby zorganizoval beh. V deň 6. výročia vzniku Československa sa ho zúčastnilo 8 jedincov.

Čítajte tiež: Najstarší európsky maratón v Košiciach za rohom: Pozrite, toto všetko nás čaká!

Vojna ho nezmenila

Už o rok po prvom štarte sa stal medzinárodným a obľúbeným v očiach verejnosti. Neovplyvnili ho ani útrapy vojny, keďže v roku 1945 sa pretekalo aj napriek mnohým problémom, keďže ľudia sa spamätávali z tejto hroznej udalosti.

Umelecký symbol

Renomé si získaval aj neskôr. V rokoch 1946 a 1947 dobehlo v Košiciach najviac športovcov do cieľa v porovnaní s celým svetom – zhodne po 74. V roku 1960 dostal Medzinárodný maratón mieru dokonca svoj umelecký symbol. Sochu, pod ktorú sa dodnes píšu mená víťazov, no nedávno musela byť rozšírená.

Čítajte tiež: Medzinárodný maratón mieru je pýcha Košíc: Je tu však jeden problém…

Prvýkrát ženy

Zaujímavé je to, že veľmi dlhú dobu sa naň mohli prihlasovať len muži. Všetko sa zmenilo až v roku 1980. Ženy dostali svoje privilégium. Najúspešnejšia medzi nimi bola doteraz s 5 víťazstvami Christa Vahlensieck z Nemecka.

Mestský okruh

Krátky čas pred nežnou revolúciou prišiel maratón s obrovskou zmenou. Tradičná trať zo Sene a späť už bola v roku 1989 minulosťou a nahradil ju mestský okruh, ktorý sa v ďalších ročníkoch postupne optimalizoval do dnešnej podoby.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/kosicemarathon.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM