Rôzne

Mesto a vedenie DPMK chcú zamedziť ďalším štrajkom súdnym neodkladným opatrením

Návrhom na nariadenie neodkladného opatrenia chce DPMK dosiahnuť, aby sa odborové organizácie zdržali konania, ktorým by dochádzalo k pokračovaniu štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Mesto a vedenie DPMK chcú zamedziť ďalším štrajkom súdnym neodkladným opatrením
13
Galéria
Zdroj: TASR

Na súd ho plánujú podať v najbližších dňoch. Vyhlásili to vedenie DPMK a mesta Košice na štvrtkovom (9.5.) brífingu po tom, ako mestskú hromadnú dopravu (MHD) ochromil dvojhodinový ostrý štrajk. Naďalej trvajú na tom, že bol nezákonný.

Odborári odmietajú sprostredkovateľa

Napriek odmietnutiu zo strany odborárov po utorkovom (7. 5.) neúspešnom spoločnom rokovaní DPMK poslalo oficiálnu žiadosť Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR na určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu. Odborári argumentovali, že nie je potrebný, keďže sa v tomto prípade riadia ústavou, nie zákonom o kolektívnom vyjednávaní.

Podľa advokáta zamestnávateľa Štefana Demka ide o spor o uzavretie podnikovej kolektívnej zmluvy. „Preto je v tomto zmysle nevyhnutné postupovať v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní, ktorý precizuje a stanovuje formálne podmienky pre vyhlásenie štrajku. Pokiaľ niektorá z tam uvedených podmienok nie je splnená, je štrajk nezákonný,“ tvrdí s tým, že obe odborové organizácie nepostupovali pri vyhlasovaní štrajku v súlade s tým zákonom, len sa všeobecne odvolali na ustanovenia ústavy, čo podľa neho neprichádza do úvahy. Ako hovorí, okrem iného nebola splnená ani oznamovacia povinnosť v určenej lehote.

„Vedenie mesta aj vedenie DPMK dlhodobo hľadá financie na to, aby mohlo byť zabezpečené ďalšie fungovanie dopravného podniku. Bez ozdravných opatrení a ďalšieho dofinancovania v tomto okamihu nie je možné pristúpiť na tie požiadavky, ktoré majú odborári,“ povedal predseda Predstavenstva DPMK a riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop.

Zopakoval, že v súčasnosti DPMK ani mesto Košice ako jeho 100-percentný akcionár, nemajú vo svojich rozpočtoch vyčlenené finančné krytie na zvýšenie mzdových nákladov a je potrebné prijať príslušné opatrenia.

Zvýšia im platy?

Odborárov žiadali, aby počkali do 30. júna. „V siedmom mesiaci môžeme otvoriť aj otázku zvýšenia miezd. Bohužiaľ, odborári nám túto príležitosť nedali. Bolo by od nás nezodpovedné sľúbiť akékoľvek číslo, pokiaľ nevieme, aké bude finančné krytie, čiže aké budú výnosy v dopravnom podniku,“ povedal generálny riaditeľ dopravného podniku Vladimír Padyšák.

Ako uzavreli, po rannom štrajku analyzujú skutkový stav a o ďalšom postupe DPMK rozhodnú v najbližších dňoch, respektíve hodinách.

Predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová a predseda základnej odborovej organizácie vodičov mestskej hromadnej dopravy pri DPMK Ivan Horváth na tieto vyjadrenia odmietli reagovať. Ako predtým uviedli, do štrajku sa zapojilo viac ako 180 vodičov autobusov a električiek DPMK, nepremávalo viac ako 97 percent MHD.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM