Eva Mikulová Správy

Mesto chce otestovať všetkých zamestnancov v školách. Kto to zaplatí?

Testovanie na COVID-19 by malo prebiehať ešte pred začatím nového školského roku. Otázne je, ako ho mesto bude financovať.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce otestovať všetkých zamestnancov v školách. Kto to zaplatí?
3
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa otvorili brány škôl v Košiciach a do lavíc opäť zasadli žiaci. Momentálne do škôl môžu chodiť len deti prvého stupňa.

Mesto Košice má v zriaďovateľskej pôsobnosti 34 základných škôl. Vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Beáta Lopušniaková informovala, že nastúpilo o niečo menej detí, ako bolo avizované. „Niektorí rodičia akoby s obavami čakajú, čo to všetko prinesie. Myslím si, že tie obavy pominú,“ Presný počet žiakov bude známy o niekoľko dní.

Primátor Jaroslav Polaček novinárom taktiež povedal, že chcú v súvislosti s ochorením COVID-19 testovať učiteľov ZŠ.

So začiatkom nasledujúceho školského roka plánuje pripraviť testovanie pre všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov v Košiciach.

Ešte nie je jasné akým spôsobom to budú financovať. Primátor sa chce v tejto veci obrátiť sa aj na hlavného hygienika SR Jána Mikasa. „Keďže si myslíme, že táto mimoriadna situácia tu bude ešte pretrvávať, radi by sme do začiatku nového školského roka v septembri pripravili testovanie všetkých učiteľov a nepedagogických zamestnancov v Košiciach. Pripravujeme list so žiadosťou na hlavného hygienika, kde sa chceme dohodnúť, akým spôsobom by to mohlo fungovať. Myslíme si, že by to mala byť vec zdravotných poisťovní, aby učitelia mohli takéto testovanie absolvovať a preplácal by ich štát,“ tvrdí.

Mesto na základe záujmu zvažuje aj otvorenie základných umeleckých škôl.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM