Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Mesto plánuje zmeny s chodníkmi a cestami, očakáva aj úsporu financií

Mesto plánuje zmeny, ktorými by chcelo nielen ušetriť, ale aj zlepšiť procesy v starostlivosti o svoje komunikácie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje zmeny s chodníkmi a cestami, očakáva aj úsporu financií
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Osadzovanie a údržba dopravného značenia ako aj inštalovanie dopravných značiek by sa mohli podľa informácií od mesta Košice riadiť už novými pravidlami. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) predkladá na februárové rokovanie Mestského zastupiteľstva návrh na rozšírenie predmetu podnikania v zakladateľskej listine Bytového podniku mesta Košice (BPMK), s.r.o.

Správca komunikácií

Ak poslanci tento návrh schvália, dopravné značky a s nimi spojené práce by si mesto Košice zabezpečovalo vo vlastnej réžii prostredníctvom BPMK.

Mesto je správcom komunikácií. Okrem iného zabezpečuje po odsúhlasení krajským dopravným inšpektorátom aj osadzovanie, výmenu a opravy dopravného značenia vrátane realizácie nového dopravného značenia. Zároveň je zodpovedné za jeho udržiavanie s cieľom zabezpečiť bezpečnosť cestnej premávky.

Náklady

„Spomínané služby doteraz pre mesto vykonávali súkromné firmy, priemerné ročné náklady na tieto činnosti predstavovali takmer 250 000 eur,“ zverejnilo mesto Košice.

Nové vedenie mesta si po svojom nástupe do funkcie urobilo orientačné porovnávanie jednotkových cien, z ktorého podľa magistrátu vyplynulo, že v Košiciach sú vyššie ako vo väčšine iných miest na Slovensku vrátane Bratislavy. Aj to bol podľa riaditeľa magistrátu mesta Marcela Čopa jeden z dôvodov, prečo sa rozhodli obstarávať tieto služby s vlastnými kapacitami.

Personálne kapacity

Cieľom predkladaného materiálu do zastupiteľstva je preto rozšírenie činnosti Bytového podniku mesta Košice o ďalší predmet podnikania, ktorým bude osadzovanie a údržba dopravného značenia a inštalovanie dopravných značiek. Keďže je tento druh podnikania voľnou živnosťou, na túto zmenu bude postačovať len ohlásenie do živnostenského registra.

„BPMK v súčasnosti disponuje dostatočnou personálnou kapacitou pre realizáciu uvedenej činnosti. Má dlhodobé praktické skúsenosti v oblasti uskutočňovania stavieb a rôznych stavebných prác. Takisto má záujem o vykonávanie tejto činnosti pre mesto. Keďže sme jediným spoločníkom BPMK, išlo by to priamym zadaním ako tzv. zákazka vo vlastnej réžii,“ uviedol Marcel Čop.

Obnova správy komunikácií

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) je táto zmena prvým krokom k tomu, aby mesto nielen ušetrilo, ale aj zlepšilo procesy v starostlivosti o svoje komunikácie.

„Pred voľbami som sľúbil, že mojim cieľom je obnovenie Správy mestských komunikácií, tak, aby cesty a chodníky mali akoby svojho pána. Chceme, aby mesto malo v budúcnosti vlastné stredisko alebo spoločnosť, ktorá by zabezpečovala všetky tieto činnosti. Aby sme sa k tomu dostali, musíme uskutočniť viaceré kroky, medzi ktoré patrí aj to, aby sme si sami mohli osadzovať dopravné značky. Sme presvedčení, že ak si to budeme robiť vo vlastnej réžii, môžeme na tom v porovnaní s rámcovými zmluvami uzavretými ešte v minulom volebnom období ušetriť nemalé finančné prostriedky. A tie financie, ktoré nám vďaka tomu zostanú, môžeme dať napríklad aj zlepšenie kvality ciest a chodníkov v meste,“ skonštatoval primátor.

Foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM