Andrea Mesarčíková Rôzne

Mesto pokračuje v záchranných prácach po povodniach

Mesto pokračuje vo výkone záchranných a zabezpečovacích prác, to znamená v sanačných prácach na odstraňovanie povodňových škôd, čistenie rigolov a nánosov.

V priebehu pondelka 21. júna došlo v meste Košice k zhoršeniu meteorologickej situácie a poveternostných podmienok. Ako uviedla Katarína Jantošovičová z komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice, na základe vývoja situácie tak dochádza k miernemu vzostupu hladín vodných tokov na území mesta. Predpovedná varovná služba SHMÚ vydala výstrahy I. a II. stupňa.
„Mesto naďalej pokračuje vo výkone prijatých opatrení na zabezpečenie povodňových záchranných prác a vo vykonávaní záchranných prác pri odstraňovaní následkov masívnych zosuvov pôdy v mestských častiach (MČ) Krásna nad Hornádom, Vyšné Opátske a Dargovských hrdinov, ktoré priamo ohrozujú obytné domy a komunikácie,“ spresnila Jantošovičová.
Takisto pokračujú práce na odvoze zeminy zo zosuvného pásma do Environcentra. „Bol zistený ďalší mohutný zosuv pôdy na ulici 1. mája v MČ Košice – Krásna, kde je potrebné zabezpečenie orezu drevín z dôvodu uvoľnenia prejazdnosti komunikácie,“ dodala Jantošovičová. V MČ Košice – Sever zabezpečuje mesto obyvateľom núdzové zásobovanie pitnou vodou z dôvodu kontaminácie studní.
Začali sa už aj prípravné práce na presun a uloženie kontajnerových objektov z MČ Košice – Lunik IX do obce Nižná Myšľa. „Zatiaľ nie je spresnený termín ich prepravy z dôvodu zhoršeného počasia a rozmočeného terénu na pozemku v obci, kam by sa kontajnery mali premiestniť,“ poznamenala ďalej Jantošovičová.
Podotkla tiež, že mesto odporúča nenakupovať potraviny na trhoch pre kontamináciu spodných vôd. Čistenie studní sa odporúča až po znížení hladiny spodnej vody.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM