Eva Mikulová Správy

Mesto pošle 250-tisíc eur mestským častiam na pokrytie nákladov spojených s testovaním

Takmer štvrť milióna eur zo svojho rezervného fondu vyčlenilo mesto Košice na kompenzáciu nákladov spojených s organizáciou víkendového celoplošného testovania.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pošle 250-tisíc eur mestským častiam na pokrytie nákladov spojených s testovaním
Zdroj: Eva Mikulová , TASR/Milan Kapusta , TASR/František Iván

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček vydal pokyn na okamžité vyplatenie 18 000 eur pre všetkých osem veľkých mestských častí a 6 000 eur ďalších štrnástim malým mestským častiam.

Chcel tak vyjsť v ústrety všetkým starostom, ktorí zo svojich rozpočtov museli opätovne prefinancovať neočakávané výdavky súvisiace s aktuálnym mimoriadnym stavom.

Ako zdôraznil ide o zálohu, mesto neskôr vyplatí mestským častiam všetky oprávnene vynaložené finančné prostriedky.

Kompenzácie od vlády

„Samosprávy sú zaťažené výpadkami daní a inými nepredvídateľnými nákladmi. Postupne budú prichádzať kompenzácie od vlády a financie určené na refundáciu vynaložených nákladov. Považujem za správne pomôcť našim mestským častiam aspoň tak, aby nemuseli teraz na svojich pleciach niesť to finančné bremeno. Dôležité je, aby mohli okamžite začať vyplácať odmeny ľuďom, ktorí sa podieľali na testovaní a zaplatiť faktúry svojim dodaváteľom alebo nájomcov objektov, kde boli odberné miesta. Ďakujem všetkým, ktorí neúnavne pomáhali a som veľmi rád, že sa v dôležitých momentoch dokážeme spojiť a ťahať za jeden povraz,” skonštatoval primátor.

„Chcela by som poďakovať za tento prejav ústretovosti. Vážime si to a chválime aj spoluprácu s magistrátom počas celoplošného testovania, pretože mesto veľmi pružne reagovalo na naše požiadavky. Boli to práve samosprávy, ktoré pri testovaní zachránili štát od blamáže. Nemáme ešte presne všetko spočítané, no finančný príspevok od mesta by nám mal pokryť zhruba polovicu nákladov a sme zaň vďační,“ dodala starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM