Alexandra Kolínská Samospráva

Mestské zastupiteľstvo na druhýkrát dokončilo rokovanie: Podľa Rašiho zasadnutie nebolo potrebné

Posledné rokovanie košického mestského zastupiteľstva bolo predčasne ukončené, pretože na záver zasadnutia chýbala nadpolovičná väčšina poslancov. Situácia vyvolala spor o tom, či bolo potrebné zvolať pokračovanie rokovania, keďže v ostávajúcich bodoch programu sa už neprijímali uznesenia.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo na druhýkrát dokončilo rokovanie: Podľa Rašiho zasadnutie nebolo potrebné
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach v pondelok bodmi Dopyty a Rôzne dokončilo piate rokovanie z 22. júna, keď na záver schôdze chýbala nadpolovičná väčšina poslancov. Vtedajšia situácia vyvolala spor medzi vedením mesta a opozičnými poslancami o tom, či bolo, alebo nebolo potrebné zvolať pokračovanie rokovania, keďže v ostávajúcich bodoch programu sa už neprijímali uznesenia. Primátor Richard Raši (Smer-SD) napriek odlišnému právnemu názoru napokon zasadnutie na dnes zvolal.

Na pokračovanie rokovania prišlo 26 z celkového počtu 41 poslancov. „Dokončíme piate rokovanie zastupiteľstva, aby rozdielne právne stanoviská neboli zbytočne dôvodom na šírenie negatívnej energie v našom meste. Dokončíme ho napriek tomu, že môžeme rozdielne vnímať dikciu zákona o obecnom zriadení,“ uviedol Raši. Podľa jeho názoru pritom, keďže v bodoch dopyty a rôzne sa neprijímali uznesenia, nešlo o prípad, kedy by program nemohol byť prerokovaný pre nespôsobilosť MsZ uznášať sa, preto zvolať pokračovanie zasadnutia nebolo potrebné.

Nezávislý poslanec Miloš Ihnát vo vystúpení kritizoval poslancov, ktorí v závere predchádzajúceho rokovania odišli a pre ktorých sa muselo zastupiteľstvo opäť zísť. Požiadal pritom primátora, aby v poslaneckom klube Smeru-SD pohovoril s jeho členmi o potrebe zotrvať na schôdzi až do konca. „To, čo sa stalo, by sa nemalo stávať,“ konštatoval.

„Zastupiteľstvo som sa rozhodol zvolať preto, aby sa táto téma politicky nezneužívala. Ide o dva rozdielne právne názory na danú tému. Jeden bol názor mesta a druhý iných právnikov,“ uviedol pre TASR primátor Raši. „Dopyty ani Rôzne nemajú uznesenie a zákon hovorí o rokovaní a uznesení, nemyslí na to, že sa preruší rokovanie v bode, keď sa už neuznáša,“ dodal.

Primátor informoval o tom, že na poslaneckú žiadosť majiteľ firmy Dúha, ktorá v Košiciach realizuje rekonštrukciu električkových tratí, na budúci týždeň osobne oboznámi mestských poslancov s aktuálnym stavom rekonštrukcie v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD). Nasledujúce zasadnutie MsZ sa bude konať 21. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM