Zuzana Vajayová Rôzne

Mestskej polícii budú na Luníku IX pomáhať asistenti verejného poriadku

Na bezpečnosť a poriadok na košickom sídlisku Luník IX budú okrem mestských policajtov dohliadať aj príslušníci asistenčnej služby verejného poriadku (ASVP).

Stanicu mestskej polície na tomto sídlisku slávnostne otvorili 2. júna a v súčasnosti je tam v službe deväť policajtov.

„Od pondelka 7. novembra je plánované spustenie projektu ASVP. V tento deň by mali byť aj podpísané zmluvy s vybranými uchádzačmi,“ informovala TASR hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Martina Viktorínová. Doplnila zároveň, že ide o znovuzriadenie hliadok, ktoré tu do konca roka 2009 fungovali. „Činnosť skončili z finančných dôvodov a pre pracovnú nedisciplinovanosť niektorých jej členov,“ poznamenala Viktorínová.

Nový projekt ASVP je podľa hovorkyne oproti predchádzajúcim neporovnateľne lacnejší. „Členovia týchto hliadok sú vyberaní spomedzi uchádzačov o zamestnanie poberajúcich dávku v hmotnej núdzi, ktorí sú vedení na úrade práce. Samotný projekt je postavený na činnostiach, ktoré sú realizované v rámci aktivačných prác, pričom vybratým uchádzačom bude v zmysle príslušného právneho predpisu vyplácaný aktivačný príspevok v rovnakej výške ako ich dávka v hmotnej núdzi,“ spresnila Viktorínová. Aktivačný príspevok bude vyplácať úrad práce. Mestu Košice vzniknú náklady za výstrojné súčiastky – reflexné vesty s nápisom.

„Uvažuje sa o dvanástich členoch ASVP. Ich výber realizovalo komunitné centrum pôsobiace v mestskej časti (MČ) Luník IX, keďže jeho pracovníci majú najlepší prehľad, pričom tu samozrejme spolupracovala aj Mestská polícia Košice. Hlavným kritériom pri výbere bola morálna bezúhonnosť,“ zdôraznila hovorkyňa magistrátu. Doplnila, že k dnešnému dňu má záujem o aktivačné práce v rámci projektu šesť uchádzačov o zamestnanie a naďalej sa hľadajú vhodní kandidáti.

Ich pracovná náplň bude zameraná na ochranu majetku mesta, MČ, fyzických a právnických osôb pred poškodením, zničením, alebo odcudzením, kontrolu dodržiavania poriadku, čistoty a hygieny na verejných priestranstvách a iných verejne prístupných miestach, sledovanie školskej dochádzky školopovinnej mládeže, kontrola pivničných priestorov v obytných domoch so zameraním na neoprávnené užívanie týchto priestorov a užívanie návykových látok. „Keďže ide o civilné hliadky, ktorých členovia nemajú potrebné odborné vzdelanie, ich činnosť bude spočívať najmä v monitorovaní existujúceho stavu, či pozitívneho pôsobenia na obyvateľov danej MČ a podobne,“ doplnila Viktorínová.

Už samotné pôsobenie členov ASVP v spolupráci s mestskou políciou ba malo priniesť na Luníku IX väčší pocit bezpečia, keďže bude v uliciach viac ľudí, ktorí dohliadajú na verejný poriadok. „Veľkým pozitívom bude aj vytvorenie pracovných návykov u členov ASVP a predpokladané vytvorenie bližších vzťahov mestských policajtov s miestnou komunitou,“ dodala.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM