Zuzana Vajayová Rôzne

Mestskí policajti majú nové školiace stredisko

Košickí mestskí policajti sa dočkali nového školiaceho strediska. Slávnostne im ho dnes v priestoroch Magistrátu mesta Košice odovzdal primátor Richard Raši.

„Toto doškoľovacie stredisko umožní rýchlejšie vzdelávanie našich policajtov, pretože nebudeme závislí od prípravných kurzov, ktoré sme si doteraz museli objednávať u Policajného zboru SR,“ uviedol košický primátor pre TASR. Dodal, že zriadenie tohto strediska bude mať aj ekonomický rozmer. „Prostriedky, ktoré sme doteraz vynakladali mimo magistrátu, zostanú na magistráte na zlepšovanie úrovne tohto doškoľovacieho strediska, aj na režijné náklady,“ doplnil Raši. Zdôraznil, že túto činnosť budú môcť košickí mestskí policajti poskytnúť aj iným Mestským políciám a dôležité bude tiež v rámci kontinuálneho celoživotného vzdelávania zvyšovať právne povedomie mestských policajtov, aby dokázali vyriešiť čo najviac situácii a aby pri výkone ich služby dochádzalo k čo najmenej konfliktným situáciám.

„Bezpečnosť a poriadok je pre nás veľmi dôležitá. Povedali sme, že zdvojnásobíme počet mestských policajtov. K 1. októbru je v porovnaní s 1. januárom o 35 policajtov viac,“ poznamenal Raši.

Náčelník Mestskej polície v Košiciach Juraj Bukuš doplnil, že takéto školiace stredisko má zatiaľ len Bratislava a Žilina. „Dnes sa tu začína školoť 17 novoprijatých policajtov. Spolu má Mestská polícia 197 policajtov na deviatich staniciach,“ dodal s tým, že ekonomicky prínos školiaceho strediska bude nemalý. „Odborná príprava jedného príslušníka stojí v externom prostredí 500 eur. Tieto prostriedky ostanú teraz pre naše potreby. Momentálne školíme už jedného policajta z Trebišova, u nás tento kurz stojí 419 eur,“ dodal Bukuš. Spresnil, že sa jedná o trojmesačný kurz, ktorý obsahuje 430 hodín, z toho 180 hodín tvorí praktická príprava. „Postupne by sme v Košiciach chceli dosiahnuť úroveň z roku 1999, kedy tu bolo 300 mestských policajtov,“ uzavrel Bukuš.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM