Samospráva

Mestskí poslanci odobrili návrhy na Cenu mesta Košice

Košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválilo zoznam laureátov na udelenie Ceny mesta Košice pre jednotlivcov a kolektívy.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci odobrili návrhy na Cenu mesta Košice
Zdroj: TASR

Verejné ocenenia sa udeľujú každoročne v rámci osláv Dňa mesta Košice.

Primátor Jaroslav Polaček menoval pracovnú komisiu na posúdenie a navrhnutie ocenení na základe doručených návrhov. „Spolu bolo posudzovaných 25 návrhov na ocenenie jednotlivcov a osem návrhov na ocenenie kolektívov Cenou mesta Košice. Komisia k posudzovaniu návrhov na ocenenie sa zišla na pracovnom rokovaní dňa 30. januára 2019,“ uvádza sa v dôvodovej správe poslancami schváleného materiálu s tým, že komisia z navrhnutých kandidátov na ocenenie vybrala tajným hlasovaním desať jednotlivcov a tri kolektívy.

Cenu in memoriam udelia ultramaratónskemu bežcovi Milanovi Furínovi

Laureátmi sú Ľuboslav Beňa – primár Transplantačného oddelenia Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice, prednostka Neurologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a UNLP Zuzana Gdovinová, učiteľka informatiky Angelika Haneszová, generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice Peter Himič, dlhoročná primárka Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice Irina Oravkinová, rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák, slovenský kardiológ, tvorca technológie STEMI ocenenej v roku 2018 Martin Studenčan a dlhoročný riaditeľ SOŠ Učňovská Košice – Šaca Jozef Šablatúra. Cenu in memoriam mesto udelí Jozefovi Čorbovi, ktorý je považovaný za jedného zo zakladateľov športového práva na Slovensku a maratónskemu a ultramaratónskemu bežcovi Milanovi Furínovi.

Ocenenými kolektívmi budú Dejepisný spolok v Košiciach, Mestská organizácia Csemadok v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

MsZ udeľuje ocenenie za vynikajúce tvorivé výkony, významné výsledky a mimoriadne zásluhy vo vedeckej, technickej, kultúrnej, umeleckej, športovej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti. Udeľuje sa raz ročne, najviac desiatim jednotlivcom a trom kolektívom. Cena mesta „in memoriam“ sa udeľuje najneskôr do dvoch rokov po úmrtí osobnosti navrhnutej na ocenenie.

Prvé zastupiteľstvo Košice
20
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM