Samospráva

Mestskí poslanci rozhodli: Ktoré dane a poplatky v Košiciach sa ZVÝŠIA a ktoré nie?

Košiciam chýba v rozpočte na budúci rok 42 miliónov eur! Mestskí poslanci rokovali o možnom zvýšení niektorých daní a poplatkov. Ako to dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rozhodli: Ktoré dane a poplatky v Košiciach sa ZVÝŠIA a ktoré nie?
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

V Košiciach od nového roka stúpne poplatok za mestské detské jasle a daň za užívanie verejného priestranstva v meste. Odklepli to poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom piatkovom mimoriadnom zasadnutí.

Na druhej strane odmietli zvyšovanie miestnych daní, dane za ubytovanie, poplatkov pre žiakov základných a materských škôl či komunálny odpad v navrhovanom rozsahu.

Primátor Jaroslav Polaček avizoval, že o neschválených návrhoch budú ešte rokovať na ďalšom mimoriadnom MsZ.

O koľko?

Úhrada za sociálne služby poskytované v zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, respektíve úkony starostlivosti a výchovu, stúpnu z 250 eur na mesiac na sumu 300 eur. Úhrada za stravovanie bude po novom namiesto 1,89 eura na deň 2,95 eura. Týka sa to jedných detských jaslí, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Čo sa týka užívania verejného priestranstva, po novom bude okrem iného rozdelené na rozšírené centrum, veľké a malé časti.

Škrty v službách?

Košický magistrát viackrát upozornil, že mesto je v zložitej finančnej situácii a v rozpočte na budúci rok mu chýba 42 miliónov eur. Podľa Polačeka bude nutné pristúpiť k opatreniam na úrovni znižovania rozsahu služieb.

„Musia všetci pochopiť, že v tejto chvíli je ohrozená doprava, odpady, kosenie, mestská polícia, bezpečnosť a ďalšie úkony, za ktoré sme spoločne s poslancami zodpovední. My už dnes vieme, že škrtať na službách budeme musieť. Otázka znie, v akom rozsahu,“ uviedol.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM