Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Mestskí poslanci rozhodnú o referende o mestských častiach: Výdavky sa odhadujú na viac ako 100 tisíc eur

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach bude rozhodovať o vyhlásení referenda o mestských častiach, ktoré by podľa primátora Richarda Rašiho malo byť spojené s marcovými parlamentnými voľbami. Výdavky na organizáciu mestského referenda v Košiciach sa odhadujú na 117 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rozhodnú o referende o mestských častiach: Výdavky sa odhadujú na viac ako 100 tisíc eur
Zdroj: TASR

Mestským poslancom primátor predloží na výber alternatívy referendových otázok o tom, aké by malo byť budúce usporiadanie mesta. „Ja predložím tie návrhy, ktoré sa vyskytovali najčastejšie, a to od stavu, že všetky mestské časti budú zachované bez akejkoľvek administratívy, ako to býva v ostatných mestách Slovenska mimo Bratislavy, až po alternatívy piatich, ôsmich alebo 12 mestských častí,“ povedal Raši novinárom.

Riadne rokovanie mestského zastupiteľstva bude 14. decembra, referendu by sa však poslanci mohli venovať na osobitnom zasadnutí. „Rozmýšľam, že zvolám mimoriadne zastupiteľstvo, aby táto téma nezanikla medzi stovkou ďalších otázok,“ uviedol primátor.

Súčasný model samosprávy s 22 mestskými časťami, čo je o päť viac ako má hlavné mesto Bratislava, považuje Raši za dlhodobo finančne neudržateľný. Výdavky na prevádzku mestských častí Košíc predstavujú ročne 1,8 milióna eur len na volených funkcionárov a 5,8 milióna eur na prevádzku úradov. K dohode so starostami na zlúčení niektorých mestských častí v minulom volebnom období nedošlo. Výdavky na organizáciu mestského referenda v Košiciach sa odhadujú na 117 000 eur. Voľby do Národnej rady SR budú 5. marca 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM