Samospráva

Mestskí poslanci schvaľovali dotácie pre športové kluby: Koľko eur sa im ušlo?

Košickí poslanci na mestskom zastupiteľstve prerokovali aj dotácie, ktoré sú vyhradené pre športové aktivity a mladých športovcov v našom meste. Rozdelili viac, ako 300 tisíc eur. Ktoré projekty uspeli?

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci schvaľovali dotácie pre športové kluby: Koľko eur sa im ušlo?
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach schválilo rozdelenie dotácií v celkovej výške 210 000 eur pre mládežnícke športové kluby. Z tejto čiastky ide 115 500 eur na kolektívne športy a 94 500 eur na individuálne športy. Mestskí poslanci zároveň schválili 140 000 eur na najdôležitejšie športové aktivity v tomto roku. Prostriedky sú z rozpočtu mesta vyčlenené v rámci Koncepcie mládežníckeho športu v celkovej výške 350 000 eur.

Celkovo bolo na dotácie pre mládežnícke kluby prijatých 72 žiadostí. Najdôležitejšie športové aktivity zahŕňali 30 žiadostí, z nich 21 splnilo kritériá. Najväčšiu podporu v sumách po 50 000 eur získali 92. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) a Medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž. Kritériá na prerozdeľovanie dotácií boli podľa návrhu spracované a prispôsobené podľa financovania športu na nadnárodnej úrovni tak, aby kopírovali štátny model financovania.

Dotácie sa budú zvyšovať

Primátor Richard Raši uviedol, že dotácie pre mládežnícke kluby sa budú každým rokom zvyšovať. „Mojím cieľom bolo, a aj ho splníme, že v tomto volebnom období minimálne zdvojnásobíme objem finančných prostriedkov v týchto priamych dotáciách. Zároveň budeme vytvárať predpoklady na to, aby sme poskytli aj iné úľavy športovým klubom,“ povedal pre novinárov.

Rozdelenie financií vychádza z Koncepcie rozvoja športu v Košiciach na roky 2015–2020, ktoré dnes takisto schválilo MsZ. Stanovuje základné oblasti, na ktoré sa bude orientovať podpora mesta v nasledujúcom období, pričom snahou je podporiť a rozvinúť aktivity športových klubov v meste s prioritným zameraním sa na mládež. Koncepcia zohľadňuje aj ambíciu Košíc získať na budúci rok titul Európske mesto športu.

K projektovým zámerom koncepcie patrí rekonštrukcia existujúcich ihrísk a športových zariadení, ako sú atletické ovály pri školách. Počíta sa s výstavbou futbalového štadióna a viacúčelovej športovej haly, obnovou kúpaliska Červená Hviezda či s výstavbou akvaparku.

Turistické chodníky i športové centrum

K ďalším zámerom patrí dobudovanie cyklistických a turistických chodníkov, vybudovanie športového centra pre hendikepovaných športovcov, umelého vodáckeho kanálu na Hornáde a športových hál so špecializáciou na bedminton, volejbal, florbal, basketbal a loptové hry.

Dokončiť by sa malo tiež 18-jamkové golfové ihrisko v Malej Ide s vytvorením bežeckých trás a cyklotrás v okolí. Koncepcia uvádza aj plán dobudovať zázemia jazdeckého areálu na Popradskej ulici, vybudovať multifunkčnú športovú halu, fitnescentrum a detské dopravné ihrisko v Šaci, ako aj zriadiť Sieň slávy športu.

Za strategické ciele stanovuje dokument zdravé a aktívne obyvateľstvo Košíc, ako aj úspešnú prezentáciu mesta prostredníctvom športu. Najoptimálnejším spôsobom realizácie financovania športu v Košiciach je fondový systém na základe stanovených objektívnych kritérií a v súlade s vyhodnotením štatistických ukazovateľov pri dosahovaní športových výsledkov, počtu športovcov a podobne. Ide o tri fondy, a to pre mládežnícky šport, športové aktivity a investície do športu. Cieľom je podľa koncepcie „vybudovať transparentný, spravodlivý a efektívny systém financovania športu“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM