Eva Mikulová Správy

Mestskú krytú plaváreň ocenili za novátorsky projekt v úspore energií

V celoslovenskej súťaži EFEKTIA 2019 získala Mestská krytá plaváreň 2. miesto v kategórií verejný sektor za projekt garantovanej energetickej služby.

Ilustračný obrázok k článku Mestskú krytú plaváreň ocenili za novátorsky projekt v úspore energií
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Súťaž o najlepšie projekty energetickej efektívnosti vo verejnom a súkromnom sektore vyhlasuje už tretí rok Asociácia poskytovateľov energetických služieb. Vyhlásenie výsledkov prebehlo minulý týždeň v Bratislave, prihlásených bolo 50 projektov.

Plaváreň bez strát

„Našou prioritou bolo dosiahnuť, aby plaváreň nekumulovala straty, fungovala efektívne a hospodárne. Ocenenie je potvrdením, že MČ Staré Mesto sa stáva lídrom v úspore energií a ukazuje cestu, ako by mali fungovať verejnoprospešné športové zariadenia,“ hovorí starosta MČ Košice – Staré Mesto Igor Petrovčik.

„Pilotný projekt Garantovanej energetickej služby odštartoval v októbri, všetky inštalované zariadenia prešli skúšobnou prevádzkou, sú plne funkčné a šetria náklady na energie, zvýšili kvalitu vody, zabezpečujú stálu teplotu a osvetlenie podľa druhu prevádzky,“dodáva riaditeľ Mestskej krytej plavárne Vladimír Hlivák.

Na plavárni došlo k výmene pôvodných svietidiel v bazénovej hale za nové úsporné LED svietidlá, k výmene bazénového filtračného čerpadla, vrátane pieskovej filtrácie, potrubných rozvodov a ventilov s automatickým riadením, k dodávke novej riadiacej jednotky, systému merania a regulácie tepla a jeho prepojenie s riadením vzduchotechniky.

Úspora vzniká na menšom odbere elektrickej energie a tepla, pričom benefity z nových zariadení návštevníci ocenia ihneď.

„Osvetlenie v bazénovej hale sa prepína do štyroch úrovni podľa využitia – preteky, súťaž, plávanie, údržba. Prepínajú sa podľa potreby a riešia intenzitu osvetlenia v bazénovej hale. Nová veľkokapacitná filtrácia s recirkulačným meničom zabezpečuje krištálovočistú vodu bez vzniku havarijných stavov,“ vysvetľuje Martin Nádenníček z dodávateľskej firmy Amper Saving.

Riadiaci systém Mervis slúži na ovládanie osvetlenia a výmenníkovej stanice tepla prostredníctvom počítača alebo mobilného telefónu diaľkovo aj lokálne.

Celý projekt je obstarávaný za 342 069 eur bez DPH.

.

rekonštrukcia krytej plavárne Košice
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM