Lenka Fedorová Krimi

Mestský policajt obžalovaný na súde v Košiciach: V rozhodnutí môže dopomôcť video z miesta

Pojednávanie v kauze obvineného mestského policajta z výtržníctva začalo. Obžalovaný i poškodený majú na akt rôzny pohľad. Pomôcť by malo video.

Ilustračný obrázok k článku Mestský policajt obžalovaný na súde v Košiciach: V rozhodnutí môže dopomôcť video z miesta
Zdroj: TASR

Na Okresnom súde Košice II začalo pojednávanie v kauze, v ktorej je z trestného činu výtržníctva obvinený košický mestský policajt Ján J. Podľa obžaloby mal slovne i fyzicky napadnúť trojicu mužov odchádzajúcich z obchodného domu na Moldavskej ulici.

Hliadka dorazila až po útoku

Ku konfliktu došlo 5. decembra 2014 vo vestibule a na parkovisku obchodného domu. Mestský policajt, v tom čase v civile, podľa prokurátora vulgárne nadával trom mužom a vyhrážal sa, že „ich rozkope“. Následne mal napadnúť úderom do hlavy občana Ekvádoru, čím mu spôsobil poúrazovú poruchu sluchu, a úder do hlavy zasadil aj jeho slovenskému kamarátovi.

Jeden z trojice poškodených, Nikaragujčan so slovenským občianstvom, pred súdom vypovedal, že obžalovaný bol vo vestibule obchodného domu spolu s kamarátom – ako sa neskôr dozvedel – štátnym policajtom v civile. K nadávkam a vyhrážkam zo strany obžalovaného došlo, keď okolo nich prechádzal. Keďže sa obával o svoje zdravie a život, telefonicky zavolal policajnú hliadku. Tá dorazila až po fyzickom útoku.

Vzhľadom na to, že privolaní policajti sa zjavne s dvojicou poznali, tykali si a dôverne sa rozprávali, opäť volal na operačné stredisko s tým, že sa bude sťažovať na inšpekciu ministerstva vnútra. Až potom podľa neho policajti legitimovali dvojicu a obžalovaného vzali na policajnú stanicu.

Na súde aj videozáznam z útoku

Ján J. pred súdom vyhlásil, že je nevinný a odmietol obvinenia v obžalobe. Priznal, že v danom čase požil alkohol, ale odmietol, že by bol opitý. Podľa jeho slov, naopak, jeden z trojice poškodených začal do neho a jeho kamaráta „zapárať“, nadávať im a následne si ich fotografoval. Uviedol, že na parkovisku najprv on dostal úder do brucha a hlavy, pričom reagoval len „odsotením“ útočníka. „S inými rasami či národnosťami žiadny problém nemám,“ konštatoval pred sudcom.

Pojednávanie bude pokračovať v septembri výpoveďami svedkov, na súde by mali prehrať aj videozáznam z vestibulu obchodného domu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM