Krimi

Mestských policajtov najčastejšie volali k neprispôsobivým občanom, ktorí obťažovali ostatných

Košická mestská polícia (MsP), tak ako po minulé roky, vlani najčastejšie riešila obťažovanie občanov ľuďmi bez domova. Najčastejšie v okolí železničnej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Mestských policajtov najčastejšie volali k neprispôsobivým občanom, ktorí obťažovali ostatných
13
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Košická mestská polícia (MsP), tak ako po minulé roky, vlani najčastejšie riešila obťažovanie občanov ľuďmi bez domova. Ako povedal Ladislav Suchý poverený zastupovaním náčelníka MsP Košice, evidujú od 170 do 183 ľudí bez domova potulujúcich sa po celom území mesta, hlavne na miestach, kde dochádza k vyššej koncentrácií pohybu ľudí.

Obťažujú aj v centre mesta ale i iných lokalitách

Okrem hlavnej železničnej stanice je miestom zvýšeného výskytu bezdomovcov aj Hlavná a k nej priľahlé ulice či mestské časti s bytovou zástavbou – Juh, Sever, KVP, Staré mesto, Západ, Nad jazerom.

„Nie je možné si ich zamieňať s osobami žijúcimi v rôznych častiach vo svojpomocne postavených chatrčiach (Mašličkovo, záhrady na Prešovskej ceste, za Malou stanicou a iné), kde MsP vykonáva asistenciu pre terénnych sociálnych pracovníkov, vykonávajúcich v osadách kontroly. Takýchto osôb je v týchto osadách podstatne viac,“ uviedol špecialista z Odboru výkonu služby MsP Róbert Juhászi.

Podľa MsP ide o novodobý fenoménom, keď bezdomovci svojím obťažujúcim správaním sa na frekventovaných miestach rôznym spôsobom narúšajú verejný poriadok. Pripomína, že ide o problém, s ktorým bojuje väčšina európskych miest a „zákon v mnohých prípadoch nerieši tých, ktorí sa odmietajú prispôsobiť spoločenským normám.“

Ústava im zaručuje voľný pohyb

„Riešenia sú strašne obmedzené aj vo vzťahu k našim právomociam. My sa ich snažíme vykazovať z miest, keď sú otravní alebo obťažujúci. Tým, že im ústava zaručuje voľný pohyb, ich nemôžeme obmedzovať na osobnej slobode. Presúvajú sa z jedného miesta na druhé a tento problém v podstate len presúvame do inej lokality,“ povedal Suchý.

Riešením by podľa neho mohol byť po opakovaní priestupku napríklad aj zákaz pohybu na danom mieste. „V lete máme často problém s maloletými žobrajúcimi deťmi,“ dodal s tým, že by sa tiež mohla obmedziť zóna žobrania. Ako pripomenul, takéto zmeny sú v kompetencii zákonodarného zboru. Vie si však predstaviť, že by samospráva mala možnosť regulovať takéto konanie v rámci všeobecne záväzného nariadenia.

MsP tiež dodala, že voči spomínaným osobám nezaberajú ani represívne opatrenia v podobe ukladania pokút. „Ak je týmto osobám ponúkaná sociálna alebo akákoľvek iná pomoc, vo väčšine ju odmietajú,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM