Aktualizované Správy

Meteorológovia upozorňujú na silné BÚRKY s krúpami! Kedy zasiahnu Košice?

Pre košický okres vydali meteorológovia výstrahu pred búrkami. Čo môžeme od počasia očakávať?

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia upozorňujú na silné BÚRKY s krúpami! Kedy zasiahnu Košice?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V Košickom kraji hrozia v piatok (25. 6. ) popoludní silné búrky s krúpami. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa.

Aktualizované 21:15 Do soboty do 21.00 h platia výstrahy pre celý Košický, Prešovský a Banskobystrický kraj (s výnimkou okresu Žarnovica). Tiež pre okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín.

Pre Trenčiansky kraj a okresy Bytča, Kysucké Nové Mesto, Martin, Turčianske Teplice, Čadca a Žilina je v tejto súvislosti vydaná výstraha až na sobotu, a to od 11.00 do 18.00 h.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami sa týka aj okresov Košice a Košice-okolie. Platí v piatok od 13.00 do 19.00 hod.

Prvý stupeň výstrahy vydal SHMÚ na piatok od 19.00 až do soboty 21.00 hod.

Zrážky aj krupobitie

Podľa meteorológov sa môžu v okrese Košice a Košice-okolie vyskytnúť silné búrky s krúpami s priemerom aj nad dva centimetre. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi zrážok 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 100 kilometrov za hodinu. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varujú meteorológovia.

Pri búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc, podchodov a podjazdov.

Naďalej horúco

SHMÚ varuje v piatok aj pred horúčavami, ktoré zasiahnu východné Slovensko. Pre okresy Košice a Košice-okolie platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Teplota v Košiciach môže dosiahnuť 34 stupňov Celzia.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Počasie ukázalo svoju silu aj u našich českých susedov. Pozrite si zábery ničivej spúšte po tornáde na Južnej Morave.

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM