Eva Mikulová Správy

Mikuláš čoskoro vyrazí na cestu po koľajniciach. A potiahne ho lokomotíva Katka, FOTO

Mikuláš opäť vyrazí na svoju púť mimoriadnymi historickými vlakmi nielen v Košiciach, ale aj po východe Slovenska. Deti poteší už tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš čoskoro vyrazí na cestu po koľajniciach. A potiahne ho lokomotíva Katka, FOTO
17
Galéria

V sobotu 30. novembra vyrazí Mikulášsky expres na trase Košice – Kysak – Prešov – Sabinov a späť.

„Vlak bude zostavený z historických motorákov, známych pod názvom Hurvínek. Cestujúci ich môžu poznať podľa drevených lavíc, či klasického vykurovania pieckou. Počas jazdy sa deti osobne stretnú s Mikulášom, čertom či anjelikmi. Budú sa môcť odfotiť, porozprávať, odovzdať pekný obrázok, ktorý namaľovali či zaspievať pesničku. A ak boli poslušné, dostanú aj pravý mikulášsky balíček,“ približuje program mimoriadneho vlaku organizátor Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Parnou lokomotívou

V nedeľu 1. decembra Mikuláš poteší všetky poslušné deti, ktoré zavítajú na Košickú detskú historickú železnicu v Čermeli. Novinkou bude vlak ťahaný najstaršou prevádzkovanou parnou lokomotívou v strednej Európe z roku 1884 – Katkou.

„Každý rok sa snažíme posúvať hranice a možnosti železničky ďalej, aby sme našim cestujúcim pripravili nevšedné zážitky. Preto sme sa rozhodli, že na začiatku zimy vypravíme vlaky ťahané parnou lokomotívou. Po iné roky býva Katka v tomto období už dávno zazimovaná, ako napríklad jej kolega Krutwig. O zimnom prevádzkovaní parných lokomotív sme ani nikdy neuvažovali, pretože ich údržba je v mrazoch veľmi náročná a v podmienkach, aké v Čermeli máme, prakticky aj nerealizovateľná. Chýba nám zateplené a vykurované depo, a tak hrozí, že voda môže v jemných kanálikoch či zariadeniach zamrznúť a poškodiť rušeň. Za pomoci dobrovoľníkov a nonstop služby pri Katke, to však verím zvládneme,“ dodáva Ľ. Lehotský.            

V rámci nedeľnej jazdy je pripravený pre všetkých cestujúcich aj program v podobe minidiskotéky, hier a samozrejme stretnutie s Mikulášom, anjelmi a čertom. Deti sa zahrajú i zahrejú železničiarskym čajom a dobrou náladou.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM