Eva Mikulová Správy Samospráva

Milióny eur zo zdrojov Európskej únie na rozvoj má už mesto Košice na dosah

Metropola východu je prvým slovenským mestom, ktoré uspelo vo výzve Európskej komisie a francúzskeho regiónu Hauts-de-France pre program Urban Innovative Actions.

Ilustračný obrázok k článku Milióny eur zo zdrojov Európskej únie na rozvoj má už mesto Košice na dosah
Zdroj: Mesto Košice

Takmer 5 miliónov eur (4 562 859) na vybudovanie podpornej infraštruktúry pre inovácie prostredníctvom umenia, kreativity a digitálnych technológií ako aj posilnenie podnikateľského prostredia a vzdelávacie programy bude z 80 percent financovať Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF).

Zvyšných 20 percent bude predstavovať spolufinancovanie deviatich partnerov projektu vrátane mesta Košice.

Financie musí odsúhlasiť Európska komisia

Program Urban Innovative Actions (Mestské inovačné opatrenia – UIA) slúži na podporu inovatívnych projektov z oblastí kultúry a kultúrneho dedičstva, zlepšenia kvality ovzdušia, riešenia demografických zmien, či spôsobov zvyšovania kvality životného prostredia a života pomocou zvyšovania efektivity produkcie.

V rámci neho bolo v záverečnom 5. kole tejto výzvy hodnotených celkovo 222 žiadostí z 23 krajín EÚ. Napokon uspeli projekty z 11 miest.

Okrem metropoly východu, ktorá zaujala projektom KSCreativity4WB, to boli tri belgické mestá (Brusel, Gent a Leiedal), dve talianske (Ferrara a Verona), bulharská Sofia, grécke Halandri, maďarská Budapešť, holandský Tilburg a španielska Almería.

Košice aj vzhľadom na predchádzajúce úspechy pri podobných projektoch presvedčili hodnotiacu komisiu svojim projektom z oblasti podpory kultúry a kultúrneho dedičstva.

Mesto a jeho partneri budú môcť čerpať financie až po odsúhlasení Európskej komisie.

Úspešné mesto

Pre mesto Košice ide o ďalšie zo série významných ocenení. V roku 2013 získali Košice ako prvý slovenský zástupca titul Európske hlavné mesto kultúry. O tri roky na to boli Európskym mestom športu.

V uplynulom roku bola metropola východu Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Košice sú zároveň prvým slovenským mestom, ktoré sa v roku 2017 dostalo do siete Kreatívnych miest UNESCO.

Momentálne sa metropola východu uchádza o titul Európske zelené mesto 2023.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM