Kultúra

Milovníci strieborného plátna, zbystrite: TOTO sú novinky v slovenských kinách

Počas tohto týždňa priletelo do slovenských kín hneď niekoľko noviniek. Potešia sa milovníci viacerých žánrov.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci strieborného plátna, zbystrite: TOTO sú novinky v slovenských kinách
Zdroj: pixabay

Drámu človeka, ktorý dostal to privilégium, urobiť prvý krok na Mesiaci, fantasy film nakrútený podľa románu Johna Bellairsa, ruskú animovanú rozprávku, thriller s hereckými hviezdami ako Jeff Bridges a Chris Hemsworth, tohtoročného držiteľa Zlatej palmy z Cannes i novinku najoceňovanejšieho slovenského dokumentaristu priniesol do kín 11. október.

Dramatický príbeh Neila Armstronga a jeho letu na Mesiac mapuje vo filme Prvý človek oscarový režisér Damien Chazelle (La La Land, Whiplash), ktorý na obežnú dráhu vyslal Ryana Goslinga. Príbeh sa začína v roku 1962, keď Armstrong začal pracovať ako pilot pre NASA a kedy sa musel vyrovnať s osobnou tragédiou, smrťou dvojročnej dcéry. Pre prácu, ktorá predstavovala permanentné dotyky so smrťou si ťažko mohli v NASA vybrať vhodnejšieho kandidáta. Jeho základným charakterovým rysom je pokoj. Pokoj vo chvíli, keď sa v skúšobnom module rúti k zemi voľným pádom, pokoj, keď odpovedá synovi na otázku, či sa z misie vráti späť, pokoj vo chvíli, keď robí onen historický prvý krok.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Malých divákov poteší animovaná rozprávka Princezná a dráčik z dielne tvorcov seriálu Máša a medveď. Rozpráva o princeznej Barbare, ktorá pri prechádzke tajnými komnatami zámku nájde čarovnú knihu. Tá ju prenesie do krajiny zázrakov, kde zažije neuveriteľné dobrodružstvá a stretne čarovné, rozprávkové bytosti. Barbara sa tu spriatelí s roztomilým dráčikom, s ktorým sa vyberú na dobrodružnú cestu – nájsť kúzelné zrkadlo.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Do kín vstúpil aj fantasy thriller Tajomstvo domu s hodinami. Keď sa 10-ročný Lewis (Owen Vaccaro) dozvie, že sa musí presťahovať k svojmu strýkovi, netuší, aké magické dobrodružstvo ho čaká. Jeho novým domovom sa stane starodávne sídlo, v ktorom sa dejú čudné veci. Strýko (Jack Black) a jeho susedka (Cate Blanchett) sú totiž čarodejníci, ktorí sa už dlho snažia rozlúštiť tajomstvo strašidelných hodín, tikajúcich v stenách domu. Snímku nakrútil Eli Roth podľa klasického fantasy románu Johna Bellairsa.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je tiež thriller Zlé časy v El Royale, ktorý režíroval a scenár k nemu napísal Drew Goddard (Marťan, Chata v horách). Pod jeho vedením sa predstavia Jeff Bridges, Chris Hemsworth alebo Dakota Johnson. Niekoľko cudzincov sa stretne v zašlom hoteli El Royale. Nemajú nič spoločného okrem tajomstiev, ktoré každý z nich skrýva. A kedysi vychytený hotel má tiež vlastnú, veľmi temnú minulosť.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinodistribúcii je aj dráma Zlodeji japonského režiséra Hirokazu Koreedu, ocenená Zlatou palmou v Cannes. Osamu je gastarbeiter, ktorý si privyrába kradnutím v obchodoch. Do remesla zasväcuje aj svojho syna. Obaja žijú v provizórnom dome na periférii a s ďalšími členmi domácnosti tvoria rodinu, na ktorej je toho zvláštneho oveľa viac než len spôsob obživy. Do rutiny krádeží zasiahne dievčatko, ktoré sa osamelo hrá v mraze na balkóne. Osamu sa rozhodne, že vziať dieťa, ktoré rodičia zanedbávajú, nie je zločin.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 11. septembra nájdu diváci v kinách aj dokument Pavla Barabáša Tieň jaguára. Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta – založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM