Správy

Mimoriadna kontrola v UNLP: Preverujú aj záložné zdroje k pľúcnym ventiláciám

V UNLP na Rastislavovej ulici vykonávajú mimoriadnu kontrolu. Tá súvisí s nedávnym výpadkom elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna kontrola v UNLP: Preverujú aj záložné zdroje k pľúcnym ventiláciám
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Mimoriadnu kontrolu diesel agregátov a záložných zdrojov k umelým pľúcnym ventiláciám (UPV) v týchto dňoch vykonáva Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Súvisí to s minulotýždňovým výpadkom elektrickej energie v nemocnici na Rastislavovej ulici. Podľa hovorkyne UNLP Moniky Kriškovej to pacientov neovplyvnilo.

K výpadku elektrickej energie došlo v nemocnici v pondelok 29. novembra o 2.16 h. Jej dodávku obnovili po 30 minútach, úplnú dodávku elektrickej energie z verejnej siete obnovili po 50 minútach.

Majú záložné zdroje

„Výpadok elektrickej energie nemal vplyv na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ani na samotných hospitalizovaných pacientov. Situáciu okamžite a bezprostredne riešilo aj vedenie UNLP,“ povedala s tým, že všetky prístroje na UPV disponujú záložnými zdrojmi minimálne na dve hodiny a neustále ich kontrolujú zdravotnícki pracovníci aj interní servisní technici.

„Okrem toho Technicko-prevádzkový úsek UNLP v pavilónoch, kde sú umiestnení pacienti na UPV, zabezpečil ďalšie záložné neprerušiteľné zdroje energie, ktoré slúžia na preklenutie výpadku elektrickej energie z verejnej siete na diesel agregát,“ doplnila Krišková. Budova nového Urgentného príjmu podľa jej slov fungovala bez obmedzení, vzhľadom na umiestnenie samostatného diesel agregátu v bezprostrednej blízkosti budovy.

Prečítajte si tiež

Porucha na transformačnej stanici

Mimoriadnu kontrolu podľa nej vykonávajú na základe vzniku neočakávanej udalosti, veku jednotlivých zariadení, ako aj prípadnej nepredvídateľnosti poškodenia batérií.

„Čo sa týka nemocníc, všeobecne by na ne výpadky elektriny nemali mať reálny dopad, keďže nemocnice sú povinné mať funkčné náhradné zdroje elektriny,“ povedala Andrea Forbergerová za Východoslovenskú distribučnú (VSD).

Ako dodala, príčinou uvedeného výpadku bola porucha na cudzej transformačnej stanici a VSD nemocnicu zásobila premanipulovaním trasy napájania z inej vetvy distribučnej sústavy VSD.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM