Andrea Mesarčíková Rôzne

Mimoriadna povodňová situácia v Košickom kraji trvá

Mimoriadna povodňová situácia vyhlásená pre územie Košického kraja 1. júna naďalej trvá. Podľa dnešnej informácie z Krajskej povodňovej komisie (KPK) naďalej je veľmi kritický stav na Ondave v okrese Michalovce, kde vyteká voda z pretrhnutej ľavobrež

Na všetkých povodňových úsekoch, kde sú povodňové aktivity, prebiehajú záchranné a zabezpečovacie práce.
V obvode Košice – okolie zaznamenali ďalší pokles hladín a miernu stabilizáciu. Pokračuje odčerpávanie vody zo zaplavených priestorov a pripravujú sa opatrenia na odškodňovanie občanov a riešenie zosuvov. V obci Nižná Myšľa pripravujú sanačné a zabezpečovacie práce. Zosuv pôdy, ako upozornili z KPK, v tejto obci nie je pravdepodobne stabilizovaný. Hrozí zosuv kostola, ktorý môže následne spôsobiť škody na ďalších rodinných domoch. Vo všetkých postihnutých obciach sú stále zaplavené záhrady, pivničné priestory a studne. Záchranné práce organizujú starostovia. Dodávka pitnej vody je plynulá a požiadavky na núdzové zásobovanie vodári zvládajú. Evakuovaných je vyše 240 ľudí, hlavne v Nižnej Myšli a Veľkej Lodine.
Neprejazdné alebo uzavreté cesty sú v obvode Košice – okolie Krásna nad Hornádom – odbočka do Nižnej Myšle, Ždaňa – Trstené pri Hornáde, Ždaňa – Nižná Myšľa je zjazdná iba pre osobné a menšie vozidla, Košice – Sady nad Torysou, Kostoľany – Družstevná, Družstevná – Kysak, Kysak – Veľká Lidina, Hosťovce – Chorváty, Tarnov – Janík a Milhosť – štátna hranica s MR.
Na území Trebišovského okresu mimoriadna situácia trvá aj keď všetky toky klesajú a neprší. Naďalej platí III. stupeň povodňovej aktivity na riekach Bodrog a Latorica.
Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie sa na tokoch východného Slovenska očakáva ustálenosť až pokles vodných hladín, na miestach s búrkovou činnosťou to môžu byť lokálne vzostupy.
V priebehu noci nedošlo k zmene meteorologickej situácie a poveternostných podmienok. Poklesla vodná hladina rieky Hornád a niektorých menších vodných tokov na území mesta Košice. Na základe toho mesto operatívne riešilo povodňový vývoj situácie a pokračovalo vo výkone prijatých opatreniach na zabezpečenie povodňových záchranných prác.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM