Andrea Mesarčíková Rôzne

Mimoriadna povodňová situácia v Košickom kraji trvá už 11 dní

Mimoriadna povodňová situácia, ktorú v Košickom kraji vyhlásili 1. júna, naďalej trvá.

Len v okrese Košice – okolie je v obciach Nižná Myšľa, Veľká Lodina, Čaňa a Ždaňa evakuovaných spolu 331 ľudí, ktorí sú buď u príbuzných, alebo v kultúrnych domoch.
V postihnutých obciach okres Košice – okolie odstraňujú následky povodní. Ako dnes informovali z Krajskej povodňovej komisie (KPK), vodohospodári zaznamenali ďalší pokles vodných hladín a ich miernu stabilizáciu.
Pokračuje odčerpávanie vody zo zaplavených priestorov a pripravujú sa opatrenia na druhú vlnu odškodňovania občanov a riešenie zosuvov. V Nižnej Myšli pokračuje príprava na sanačné a zabezpečovacie práce. Zosuv pôdy v tejto obci nie je pravdepodobne stabilizovaný. Geologické posudky označili ďalší dom za neobývateľný. V obci Vyšný Čaj nahlásili zosuv pôdy v záhrade rodinného domu a poškodenie ďalšieho domu.
V obci Čaňa, ale aj ďalších, hasiči a obyvatelia stále odčerpávajú vodu z pivníc a priľahlých pozemkov, najmä v Nižnej Myšli, kde je stále vysoká hladina spodných vôd. V tejto obci, postihnutej katastrofálnym zosuvom pôdy, už urobili prípravné práce na zabezpečenie núdzového ubytovania vybudovaním kontajnerového obytného domu v katastri obce.
Obec, ako informovali z KPK, prijala predbežnú ponuku mesta Košice na premiestnenie 45 kontajnerov so zostavou 15 dvojizbových bytových jednotiek, ktoré sú dočasne umiestnené v Košiciach. V súčinnosti so zástupcom mesta Košice už urobili obhliadku kontajnerov, prípadnej trasy presunu a ich umiestnenia. Vzhľadom na to, že kontajnery sú ešte v záruke, predstavitelia mesta odporučili, aby demontáž z pôvodného miesta v Košiciach a montáž v obci Nižná Myšľa urobil dodávateľ stavby. Práce by sa mali začať po schválení darovania kontajnerov mimoriadnym zastupiteľstvom mesta Košice, ktoré bude v pondelok 14. júna.
Mimoriadna povodňová situácia trvá v okrese Trebišov. Vo štvrtok (10. júna) v dopoludňajších hodinách pretrhlo ľavobrežnú stranu hrádze na toku Trnávka v blízkosti obce Hraň. Dnes v dopoludňajších hodinách sa začnú práce na jej uzatváraní. Nasadených bude približne 20 vojakov.
V obci Viničky sa darí znižovať hladinu vody pri čistiarni odpadových vôd a taktiež pri poldri Borša. V obci Zemplínske Hradište urobili hygienický monitoring, ktorý potvrdil stav v norme. Na celom území okresu je zvýšený výskyt komárov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM