Webnoviny - Rôzne

Minister Lipšic prijal rezignáciu poradcu aj šéfa nemocnice

Minister vnútra Daniel Lipšic uvoľnil na vlastnú žiadosť z funkcie svojho poradcu Milana Krajniaka. Oznámil to v piatok na tlačovej konferencii.

„Požiadal o uvoľnenie z funkcie a jeho žiadosti som vyhovel. Jeho postoj si mimoriadne cením, pretože v spise je spomínaný len okrajovo,“ odôvodnil Lipšic.

Ako ďalej informoval, na vlastnú žiadosť uvoľnil aj šéfa rezortnej Nemocnice sv. Michala Stanislava Janotu.

Obaja odvolaní boli v čase, keď vznikol spis Gorila, nominantmi Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) v prezídiu Fondu národného majetku (FNM). Krajniak bol poradcom ministra pre rómsku kriminalitu, Janota od júla minulého roku zastával funkciu predsedu predstavenstva a bol aj riaditeľom nemocnice, ktorá spadá pod rezort vnútra.

Lipšic si rozhodnutie poradcu cení

Krajniak svoje rozhodnutie požiadať o uvoľnenie z funkcie komentoval okrem iného tým, že sa vždy cítil slobodný a zároveň chce, aby voči ľuďom ako minister vnútra, ktorí sa snažia presadiť v slovenskej politike to najlepšie, čomu verí aj on sám, nemali ich odporcovia ani jedinú zámienku pre spochybňovanie vyšetrovania kauzy Gorila.

Žiadosť o uvoľnenie z funkcie dal ministrovi aj riaditeľ Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota, ktorá je spoločnou pre rezort vnútra a obrany. Krajniak i Janota boli v čase, keď vznikol spis Gorila, nominantmi Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) v prezídiu Fondu národného majetku (FNM). Lipšic si rozhodnutie svojho poradcu cení, pretože v spise Gorila sa je jeho meno spomína len okrajovo.

„Do nijakého bytu nechodil, žiadne provízie nebral, nie je spomínaný kvôli žiadnemu rozdeľovaniu peňazí,“ dodal Lipšic. Ľudia by podľa neho mali sledovať, aké postoje dotknutí zaujímajú. Poznamenal, že mnohí mlčia, hľadajú výhovorky, prečo sa kauze znova nevenovať. Lipšic je rád, že má vo svojom okruhu človeka, ktorý zaujíma iný postoj.

Krajniak verí, že pôjde príkladom

V tejto súvislosti spomenul výrok poľského aforistu Jerzyho Leca – nehnevajte sa na trpaslíkov, že vás kopú do členku, oni vyššie nedosiahnu.

„Preto, keď jeden, podľa môjho názoru v porovnaní s ministrom vnútra morálny trpaslík, vyzýva ministra vnútra, aby si pozametal pred vlastným prahom, verím, že môj krok bude istým príkladom,“ dodal Krajniak s tým, že by mnohých iných mohol povzbudiť k tomu, aby sa cítili slobodní a svojim odstúpením napomohli novej politickej kultúre na Slovensku.

Krajniak poznamenal, že kým jeho meno sa v spise nachádza trikrát, meno Mikuláša Dzurindu bolo spomenuté 44-krát, meno Gabriela Palacku 54-krát, meno Ivana Mikloša 47-krát či meno Roberta Fica 142-krát. A nielen v súvislosti s tým, že zastávali rôzne funkcie, ale i preto, že o niektorých privatizáciách rozhodovali, či mali požadovať alebo dostali nejaké „plnenia za tieto privatizácie“.

Krajniak k osobe kolegu vo FNM Stanislava Janotu povedal, že sa spoznali až počas pôsobenia vo FNM. Poznamenal, že mal zo spolupráce s ním veľmi dobrý dojem. „Som presvedčený, že nezobral ani korunu počas svojho pôsobenia vo fonde,“ dodal Krajniak.

Prepisy odpočúvaných rozhovorov, ktoré unikli na verejnosť si môžete prečítať TU

Existuje enormný tlak na vyšetrovanie, tvrdí Lipšic

Vyšetrovací tím začal preverovať rôzne finančné operácie a transakcie. K ďalším úkonom bude prichádzať ďalší týždeň, uviedol dnes minister vnútra Daniel Lipšic v súvislosti s postupom vyšetrovania kauzy Gorila. Detailné informácie nechcel zverejniť, poznamenal len, že sa postupuje razantne. „Podozrivé osoby nie sú hlúpi ľudia. Sú to osoby, ktoré majú dobré vzdelanie, dobrých právnikov, advokátov, účtovníkov,“ dodal Lipšic.

Otázkou podľa neho je, či v minulosti bola vôľa kauzu vyšetriť, ak bola, či bola aj dostatočná odborná erudícia ako tieto prípady vyšetrovať. „Teraz sa zostavil veľmi dobrý tím a pevne verím, že bude napredovať pomerne rýchlo,“ dodal Lipšic. Vyšetrovací tím bol podľa ministra vytvorený tak, aby jeho členovia nemali prepojenie na žiadne osoby, ktoré v policajnom zbore pôsobili a v spise sa spomínajú.

Zbavenie mlčanlivosti príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS), o ktoré vyšetrovací tím požiadal, je podľa ministra len začiatok. „My musíme rozpliesť všetky podozrenie v tých parciálnych skutkoch korupcie, finančné transakcie,“ povedal s tým, že verifikovanie pravosti dokumentu je len prvým kamienkom v mozaike.

Minister zopakoval, že existuje enormný tlak na vyšetrovanie, jeho spochybňovanie či podsúvanie rôznych informácií. Ocenil v tejto súvislosti „postoj a odvahu špeciálnej prokuratúry“. „Tento prípad a jeho vyšetrovanie bude aj o charaktere spoločnosti a tohto štátu,“ zdôraznil minister. O činnosti tímu, ktorý mala zostaviť generálna prokuratúra, nevie minister nič. „O riešení druhého tímu nemám žiadne informácie,“ dodal.

webnoviny, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM