Marcel Páleš Správy

Minister Marek Maďarič na návšteve Košíc: Za málo peňazí je tu veľa muziky!

Projekt Európske hlavné mesto kultúry považuje minister kultúry Marek Maďarič tak trocha za svoje dieťa. V Košiciach otváral Malú scénu Štátneho divadla.

Ilustračný obrázok k článku Minister Marek Maďarič na návšteve Košíc: Za málo peňazí je tu veľa muziky!
Zdroj: TASR

„Bol som pri tom, keď sme súťaž vyhlasovali. Kritériá boli nastavené tak, že vyhral ten najlepší,“ uviedol minister pri príležitosti otvorenia zrekonštruovanej Malej scény Štátneho divadla Košice.

Nový kultúrny impulz Košiciam pomohol

Zdôraznil, že ak Košice zaradí do kontextu iných hlavných miest kultúry, ktoré mali tento titul v nedávnej minulosti, musí pripustiť, že z hľadiska rozpočtu sa s mnohými porovnávať nemôžu. „Na druhej strane sa tu nestali také zlyhania ako v niektorých iných východoeurópskych mestách. Za relatívne málo peňazí je tu veľa muziky,“ dodal Maďarič.

Priznal, že osobne má pocit, že kultúrny impulz dodal Košiciam novú kvalitu, ktorá bude narastať. „Ďalšie roky ukážu, že investície do kultúry budú prinášať aj ekonomické prínosy,“ povedal minister, pričom vyzdvihol vedenie mesta, Košického samosprávneho kraja a tiež to, že do projektu boli zainteresovaní mladí ľudia.

„Košice si určite hanbu neurobili, aj keď sú tu rôzni kritici. Teraz naozaj bude záležať na tom, či bude pokračovať dobrá vôľa na strane otcov mesta, či nájdu peniaze na udržateľnosť projektov a inštitúcií. Budú to hľadať určite s väčšou vôľou, ak budú cítiť, že ľudia sa chytili,“ vyhlásil ďalej.

Inšpirujú sa aj iné mestá?

Podľa Maďariča je projekt dôležitý nielen pre Košice, či východné Slovensko, ale pre celú krajinu. „Podporuje sa zdravá konkurencia. Prichádzajú sem mnohí umelci z Bratislavy a iných kútov Slovenska. A ak sa rozbehnú veci v Kunsthalle, či Kulturparku, môže to byť inšpiráciou pre ďalšie mestá,“ doplnil.

Zdôraznil, že v mestách, kde pochopili, že kultúra je dôležitá, je aj kvalitnejší život. „Toto robí rozdiel medzi príťažlivými mestami a tými inými,“ dodal s tým, že dnes je dôvod na to, aby človek navštívil Košice. „Vedel by som si predstaviť, že by som tu žil,“ uzavrel Maďarič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM