Správy

Mladá rodina dostala krásny darček. Dražba stromčeka im pomôže udržať si bývanie, FOTO

Rodine hrozilo, že príde o strechu nad hlavou. Vďaka peniazom z dražby môžu prežiť pokojnejšie sviatky.

Ilustračný obrázok k článku Mladá rodina dostala krásny darček. Dražba stromčeka im pomôže udržať si bývanie, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Vyzdobený vianočný stromček bude v týchto dňoch zdobiť vstupný priestor jedálne pre seniorov na Vojvodskej ulici v Košiciach. Dostal sa tam po charitatívnej dražbe v prospech košickej rodiny s dvomi malými deťmi v existenčných problémoch, ktorej po Vianociach hrozila strata podnájmu, a tým strechy nad hlavou.

Výsledok finančnej pomoci v celkovej sume 900 eur v stredu symbolicky odovzdali mladej rodine, ktorá tak môže prežiť sviatky bez obáv.

Finančná pomoc

Prosba o pomoc vzišla cez sociálnu sieť od Radoslava Drába z organizácie Úsmev ako dar. „Stromček daroval honorárny konzulát Poľskej republiky v Košiciach a vyzdobili ho deti poľskej komunity žijúcej v meste. Keďže konzulát je počas pandémie zavretý a tam by nikomu neslúžil, rozhodli sa ho venovať,“ priblížil Dráb.

Na jeho výzvu zareagovali medzinárodné organizácie kuchárov Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc a Euro-Toques Slovakia. K 500 eurám, za ktoré stromček vydražili, pridal ďalší individuálny darca 400 eur. K pomoci prispeli aj mestské časti Juh a Staré Mesto a veľkoobchod potravín.

Rodiny v núdzi

Zástupca Úsmevu ako dar pritom poukázal na to, že následky koronakrízy, ktoré zahŕňajú aj stratu práce alebo problém zamestnať sa, ešte zhoršili situáciu veľkého počtu chudobných rodín.

„Momentálne máme na Slovensku 17-tisíc ohrozených rodín, ktorým reálne hrozí strata bývania a následne vyňatie detí do ústavnej starostlivosti štátu. Je to veľký problém, pred ktorým Slovensko stojí, a príklad rodiny Živčákovej dnes je jedným z mnohých. Vieme, že nedokážeme pomôcť všetkým, ale aj more sa skladá z kvapiek a veríme, že aj dnešný záver charitatívnej dražby vianočného stromčeka pomôže udržať tejto rodine bývanie a preklenúť kritické obdobie,“ povedal Dráb.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM