Jakub Forgács Kultúra

Mládež zo sveta nakrútila snímky o Košiciach: Vo filmárskej akcii študenti z Rumunska aj Indie

Košice ako Európske hlavné mesto kultúry 2013 si filmovou optikou pozrelo12 zahraničných študentov na končiacom sa medzinárodnom tábore. Počas pobytu vo východoslovenskej metropole vytvorili o nej tri krátke filmy, ktoré dnes predstavili na verejnom premietaní v Univerzitnej knižnici TU Košice.

Ilustračný obrázok k článku Mládež zo sveta nakrútila snímky o Košiciach: Vo filmárskej akcii študenti z Rumunska aj Indie

Filmový tábor v dňoch 7. – 20. augusta zorganizoval Rotary Klub Košice. Mladých ľudí z USA, Taiwanu, Indie, Veľkej Británie, Turecka, Portugalska, Španielska, Slovinska, Chorvátska, Rumunska a Bulharska na ňom zaúčali do tajov filmovej práce absolventi strednej filmovej školy v Košiciach a pracovníci internetovej televízie MeToo.sk. Nádejní budúci kameramani, žurnalisti či fotografi spoznávali mesto a jeho život cez zážitky. Šport cez účasť na tréningu hokejistov, uličku remesiel návštevou remeselníckych dielní, folklór cez výučbu tanca so súborom Železiar a podobne. Zároveň sa aj prostredníctvom rozhovorov s množstvom ľudí usilovali dozvedieť a cez ich výpovede ukázať, aké mesto vlastne Košice sú.

Okrem zvládnutia techniky nakrúcania sa účastníci tábora učili natočený materiál postrihať a upraviť do podoby filmu. Na záver študenti predstavili svoje diela členom Rotary Klubu, predstaviteľom mesta Košíc a ďalším záujemcom.

Hoci sa všetci účastníci pohybovali po rovnakých miestach mesta, vznikli tri rozličné filmy, čo sa týka dĺžky, poňatia, myšlienky i vizuálneho stvárnenia. „Najkratší šesťminútový bol poňatý ako funny film, ktorý ukázal Košice cez nielen športové, ale doslova zábavné aktivity. Ďalšie dva boli pomalšie a dlhšie, jeden tvorcovia označili za filmovú esej a druhý sa zameriaval na subkultúru v Košiciach,“ povedal dnes organizátor tábora Marcel Para z Rotary klubu Košice. Keďže išlo o filmových amatérov vládli obavy, ako sa študenti úlohy zhostia. „Podľa nás sú všetky tri snímky odvysielateľné v nejakej televízii a my ich aj ponúkneme do vysielania, samozrejme, ako pohľad študentov na Košice a to absolútne nezaťažený, pretože tu nikdy nežili a viacerí dokonca boli v Európe prvýkrát,“ skonštatoval Para.

Letné tábory tohto druhu sú obvykle 14-dňové pobyty s rôznorodým zameraním – na šport, kultúru, históriu, či poznávanie hostiteľskej krajiny. Základnú vekovú skupinu tvoria stredoškoláci a vysokoškoláci vo veku od 13 do 25 rokov. V júli sa napríklad uskutočnil vo Zvolene letný cyklistický tábor, ktorý už po šiesty raz organizovali Rotary Kluby Zvolen a Banská Bystrica. Jeho cieľom bolo umožniť účastníkom spoznať prírodné krásy, historické a kultúrne pamiatky a životné podmienky ľudí v regióne zo sedla bicykla. Zároveň si zlepšovali komunikačné schopnosti v cudzích jazykoch, predovšetkým v angličtine, a preverili fyzické sily absolvovaním i náročnejších trás v hornatom teréne regiónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM