Lukáš Mano Rôzne

Mladí podnikatelia z Technickej univerzity

Študujú ekonómiu a nechce sa im iba tak sedieť na zadku. Tak podnikajú...

Keď sa skupina študentov Ekonomickej fakulty z Technickej univerzity v Košiciach zišla jedného večera pri pive, mali pred sebou nejasný plán, ako začať podnikať. V debate, ktorá nasledovala, sa do „podnikania“ postupne vnášalo čoraz viac svetla, až sa splodila myšlienka založiť vlastnú akciovú spoločnosť. Onedlho bola na svete firma Play.

Spočiatku chceli zakladatelia Playu predávať voňavky, organizovať športové podujatia a koncerty. Mali dokonca originálny nápad. Predávanie slzotvorného plynu vo forme kľúčenky. Do úvahy prichádzali aj darčekové predmety.

Nápad s doučovaním

Doučovania z matematiky pre študentov, ktorí sa pripravujú na skúšky či štátnice, im navrhla vyučujúca Ing. Šimková. Nápad sa im pozdával. K pilierovým nositeľom myšlienky patril študent ekonómie Jakub Danko. 25 študentov predmetu Rozvoj manažérskej zručnosti sa mohlo pochváliť vlastnou firmou.

„Šlo hlavne o to, že sme boli dosť časovo obmedzení,“ hovorí jeden zo spoluzakladateľov firmy Play – Stanislav Karľák. „Organizovať hudobné či športové podujatia, zháňať sponzorov – to všetko by zabralo kopu času. V prvom rade musíme myslieť na školu.“ Po doučovaní sa mnohí museli pripravovať na zápočty, ktoré ich čakajú na druhý deň. Aj napriek tomu odučili svoje. Stres a nervozita sa možno trochu vkradli do myslí prednášajúcich, ale pozorné publikum im dodalo odvahy. A nebolo vôbec malé! Do triedy, ktorú im poskytla fakulta, sa dostavilo dovedna 38 študentov.

Úspech

Všetci členovia Playu boli veľmi milo prekvapení, že o doučovanie je taký veľký záujem. Po univerzite a na facebooku koloval plagát „Žiadnu paniku! My ťa naučíme matiku!“. Tento slogan zožal želaný úspech. Každý, kto si kúpil akcie firmy Play, mohol byť spokojný. Výnos bol po prvom doučovaní zaručený.

Univerzita sa k tejto mimoškolskej aktivite študentov stavia veľmi pozitívne. Pomoc pre kolegov z nižších ročníkov je vítaná a stretáva sa s veľkým porozumením.

Iniciatíva študentov z Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach môže byť vodidlom a motiváciou pred mnohých ďalších ambicióznych mladých ľudí, ktorí sa neboja vložiť do svojej záľuby kus času, niečo obetovať a s trochou šťastia tiež zožať úspech.

Doucovanie
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM