Aktualizované Eva Mikulová Správy

Mladý Košičan s koronavírusom je hospitalizovaný v UNLP: Aký je jeho stav?

V UNLP Košice je zákaz návštev. Zrušili praktickú výučbu medikov a zamestnanci majú zákaz prísť do jedálne v pracovnom odeve.

Ilustračný obrázok k článku Mladý Košičan s koronavírusom je hospitalizovaný v UNLP: Aký je jeho stav?
Zdroj: TASR

Mladý Košičan sa vrátil pred niekoľkými dňami z Francúzska a je zamestnancom U.S.Steel.

„Od soboty 7. marca je u nás hospitalizovaný mladý Košičan, u ktorého výsledky vzoriek potvrdili ochorenie COVID-19. Uviedol, že sa pred niekoľkými dňami vrátil z Francúzska,“ informovala nás hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková.

Do práce nenastúpil

Ako uviedol hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača, uvedený pacient je zamestnancom košických oceliarní, no po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko. „Podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v tomto prípade vzhľadom na cestovateľskú anamnézu nedošlo k ohrozeniu zdravia zamestnancov,“ povedal.

Podľa hovorkyne UNLP zamestnanci nemocnice boli riadne vyškolení a vedia, ako pri kontakte s osobou, ktorá môže byť nakazená novým koronavírusom, postupovať.

„V UNLP Košice stále platí zákaz návštev hospitalizovaných pacientov. Čo sa týka ďalších opatrení, zrušili sme praktickú výučbu medikov. Naši zamestnanci majú od pondelka zákaz prísť do jedálne v pracovnom odeve a tým, ktorí boli v posledných dňoch v postihnutých oblastiach, bude nariadená domáca karanténa. Taktiež sme na Klinike infektológie a cestovnej medicíny posilnili služby,“ dodala Vaněková.

„Je to mladý muž, ktorý nemá žiadne ďalšie koinfekcie alebo komorbidity, takže u neho nepredpokladám nejaký ťažký priechod. Aj podľa východiskových informácií, ktoré mám, to vyzerá vcelku sľubne,“ uviedol primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Martin Novotný.

Pacient je izolovaný a po návrate z Francúzska nešiel do práce a ani sa nezúčastňoval spoločenských podujatí. Podľa neho ide o úzky okruh ľudí, s ktorými bol v kontakte a tí sú v domácej karanténe.

UNLP pripomína, že ak občania majú podozrenie na koronavírus, mali by svojho lekára kontaktovať telefonicky, prípade sa spojiť s epidemiológom na infolinkách, ktoré sú k dispozícii. „Pre Košice slúži infolinka na RÚVZ so sídlom v Košiciach – 0918 389 841," doplnila Vaněková s tým, že podľa posúdenia epidemiológa je na tejto linke pacientovi odporúčaný postup.

Počet pacientov nakazených novým koronavírusom na Slovensku stúpol na sedem.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM