Michal Lendel Rôzne

Už ste niekedy videli mušľu, ktorá meria pol metra? V Košiciach je to možné!

Vyše tisíc mušlí z celého sveta na jednom mieste. Medzi unikátnymi kúskami určite neprehliadnete takmer pol metra dlhú schránku z Novej Guiney. Šťastný majiteľ tisícok mušlí sa s nimi prišiel pochváliť do Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Už ste niekedy videli mušľu, ktorá meria pol metra? V Košiciach je to možné!
Zdroj: TASR

V piatok začína v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach výstava nazvaná Záhadný svet mušlí. Ide v poradí o tretiu výstavu s touto tematikou a návštevníci sa budú môcť pokochať vyše tisíc exponátmi zo súkromnej zbierky zberateľa Milana Berešíka. Prístupná bude do 13. apríla 2014 denne, vrátane víkendových dní, v čase medzi 9:00 a 15:00 hodinou.

Takmer pol metra dlhá mušľa

Milan Berešík z Veľkej Lehôtky pri Prievidzi zbiera mušle už takmer dvadsať rokov. Má ich niekoľko tisíc kusov a zhruba tisíc rôznych druhov, vrátane tých výnimočných či už svojou krásou (ako je ulita rodu Epithonium, akú kedysi kúpila aj Mária Terézia pre viedenské múzeum), jedovatosťou (mušľa druhu Conux textile) či úctyhodnými rozmermi. Ako prezradila hovorkyna UPJŠ Jaroslava Oravcová, návštevníci botanickej záhrady budú môcť obdivovať takmer pol metra dlhú mušľu Charonia tritonis.

„Pokochať sa tiež budú môcť ulitami a lastúrami mäkkýšov tropických morí a oceánov, hlavne Indického oceánu a Tichého oceánu a tiež z oblasti Karibského mora. Exponáty sú veľké od niekoľkých milimetrov až po 45-centimetrovú mušľu z Novej Guiney. Medzi najväčšie zaujímavosti budú patriť porcelánovce, tritonka indická, páha drsná a lodienka hlbinná,“ hovorí majiteľ vystavovanej zbierky Milan Berešík, ktorý tohoročnú výstavu obohatil novými mušľami a výrobkami z perlete dovezenými z Vietnamu.

Čo zaujímavé sa môžeme dozvedieť?

„Porcelánovce majú lesklú a hladkú ulitu, ktorej základ tvorí špirála a prekrýva ju posledný veľký závit s charakteris­tickými kresbami. Tieto mäkkýše žijú v teplých moriach a živia sa riasami a drobnými živočíchmi. Okrem toho, že slúžili na dekorácie rôznych predmetov alebo výrobu šperkov sa v minulosti ich ulity používali ako platidlo. Tritonka indická je morský mäkkýš s veľkou špicatou ulitou, ktorá žije vo vodách Tichého a Indického oceánu a domorodci tieto mušle s obľubou používajú ako hudobný nástroj. Páha drsnáje veľmi vzácny mäkkýš, ktorý žije hlboko v mori a vývojovo patrí medzi najstaršie druhy pochádzajúce z prvohôr – sú pokladané za živé fosílie,“ vysvetľuje Milan Berešík.

„Táto výstava je spestrením tradičných expozícií našej botanickej záhrady a návštevníci na nej budú môcť vidieť okrem už spomenutých zaujímavosti aj ulity suchozemských slimákov, ježovky, koraly, hviezdice či čeľusť zo žraloka,“ poznamenal riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM