Veronika Hunyadiová Správy

Môžete ísť navštíviť blízkych do nemocnice? V Šaci iba v TÝCHTO prípadoch

Nemocnica v Šaci sprísnila opatrenia. Návštevy sú dovolené len v rámci výnimiek.

Ilustračný obrázok k článku Môžete ísť navštíviť blízkych do nemocnice? V Šaci iba v TÝCHTO prípadoch
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Okresy Košice I – IV sú podľa COVID automatu od 13. septembra zaradené do prvého stupňa ohrozenia, teda červenej fázy. V interiéroch je opäť povinné nosenie respirátorov a nová farba okresov sa dotkne aj návštev pacientov v nemocnici.

Podľa pravidiel COVID automatu sú návštevy v nemocniciach, väzniciach a zariadeniach sociálnych služieb povolené pre kompletne zaočkovaných a v režime OTP po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa nemocnice.

Zákaz s výnimkami

Nemocnica AGEL Košice-Šaca s účinnosťou od 13. septembra zaviedla zákaz návštev.

Ako uvádza nemocnica, so súhlasom riaditeľa sú povolené návštevy len k dlhodobo hospitalizovaným (s predpokladom 14-dňovej hospitalizácie) a ťažko chorým pacientom, k zomierajúcim pacientom a na požiadanie pacienta kňazom za účelom podávania sviatostí a ostatným duchovným.

„Návštevy sú povolené osobám kompletne zaočkovaným 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne alebo 14 dní po akejkoľvek dávke, ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 za ostatných 180 dní, testovaným od odberu PCR 72 hodín, Ag 24 hodín a osobám po prekonaní ochorenia COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,“ uviedol riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák.

Viac správ z Košíc

Prísne pravidlá

Návštevné hodiny sú denne v čase od 14.00 do 16.00 hod. Pred vstupom na oddelenie sú návštevy povinné ohlásiť sa u službu konajúceho personálu a predložiť doklad o splnení uvedených podmienok. Pacienti majú povolenú iba jednu návštevu najviac dvoma osobami v trvaní maximálne 15 minút, návštevy na izbe sa nesmú krížiť.

Návšteva je povinná mať zakryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, dezinfikovať ruky, prípadne použiť požadované osobné ochranné pomôcky. Návšteva sa musí zdržiavať pri konkrétnej osobe, pre ktorú bola návšteva povolená a minimalizuje svoj pohyb na oddelení a v zdravotníckom zariadení.

Prítomnosť otca pri pôrode bude umožnená, ak sa preukáže negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Aj na vyšetrenie

Nemocnica zároveň pripomína, že doklad o vakcinácii, prekonaní ochorenia COVID-19 či o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 musia mať aj pacienti prichádzajúci na vyšetrenia. Pacientov žiada, aby bezodkladne, po výzve zdravotníckeho personálu, predložili k nahliadnutiu daný doklad.

„Pacient má právo odmietnuť poskytnúť tieto informácie, v takom prípade môže lekár pacientovi navrhnúť otestovať sa bezodkladne v mobilnom odberovom mieste (MOM) alebo pacienta môže lekár vyšetriť na konci ordinačných hodín. K pacientovi budeme pristupovať ako k pacientovi s pravdepodobným ochorením COVID-19," uvádza nemocnica.

Platí to pre všetky ambulantné vyšetrenia, ako aj MRI, CT, RTG, rehabilitáciu a podobne. Neplatí to len pre pacientov urgentného príjmu.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM