Lenka Fedorová Rôzne

Mrazy za nami a teraz búrky s krúpami! Výstraha na presný čas v okrese Košice

Zdá sa, že počasie v máji sa s nami v tomto roku riadne zahráva. Meteorológovia vydali pre košický okres výstrahu prvého stupňa pred lejakmi, ktoré môžu sprevádzať dokonca krúpy. Pozrite časy.

Ilustračný obrázok k článku Mrazy za nami a teraz búrky s krúpami! Výstraha na presný čas v okrese Košice
Zdroj: TASR

Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa. Na košický okres sa tentokrát valia veľké mračná, ktoré neveštia nič dobré. Podľa nich sa ojedinele v piatok 12. mája očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„Výstraha prvého stupňa trvá od 10.00 hod do 20.00 hod. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 – 20 m/s (55 – 70 km/h)“ tvrdia odborníci na stránke SHMU.

Intenzita sprievodných javov je podľa v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM