Zuzana Vajayová Rôzne

MsZ neschválilo navýšenie zdrojov pre neštátne školy a sociálne služby

Prvá zmena programového rozpočtu mesta Košice na rok 2011 vyplynula podľa riaditeľa Magistrátu mesta Košice (MMK) Pavla Lazúra z financovania nevyhnutných akcií, ktorých potreba realizácie vyplynula v priebehu roka.

„V návrhu sú aktualizované aj prijaté granty a transfery zo štátneho rozpočtu SR a to v príjmovej i vo výdavkovej časti. ide najmä o navýšenie poplatkov za uloženie odpadu U.S. Steel Košice, menej prostriedkov bude oproti pôvodnému plánu z predaja majetku mesta,“ povedal na rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) riaditeľ magistrátu.

Zvýšenie plánovaných príjmov bolo podľa návrhu prerozdelené najmä do oblasti sociálnych služieb, projektu Košice EHMK 2013, školstva a dopravy. Naopak úprava sa týka zníženia dotácií pre oblasť bezpečnosti a pre verejné osvetlenie.

Nezávislý poslanec MsZ Marek Kažimír navrhol navýšenie rozpočtu pre neštátne školské zariadenia o 88.000 eur. „Situácia tam je napätá, ak tieto zriadenia nedostanú financie, budú musieť prepúšťať,“ povedal Kažimír, pričom navrhol tieto financie presunúť z dotácií pre štátne školy. Podľa vyjadrenia vedúcej referátu školstva MMK Márie Kavečanskej však toto nie je možné z toho dôvodu, že neštátne školy majú zo zákona dotácie vo výške 80 percent z dotácií určených pre štátne školské zariadenia. Poslanci jeho návrh neschválili.

Poslankyňa Mária Gamcová (nezávislá) poukázala na nedostatok finančných zdrojov v oblasti sociálnych služieb. „Ak neverejní poskytovatelia opatrovateľských služieb nedostanú pomoc, od 1. októbra prestanú tieto služby poskytovať,“ povedala Gamcová a navrhla pridať na tento účel z rozpočtu mesta 87.000 eur. Podľa vedúcej referátu sociálnych služieb Evy Dudovej dotácie pre poskytovateľov sociálnych a opatrovateľských služieb krátené nebudú a nie je dôvod ich zatvárať. „Mesto Košice vydalo o 50 percent viac rozhodnutí o opatrovateľskej službe, pri pôvodnom rozpočte, ktoré nie sú kryté finančnými prostriedkami. Realitou je, že Gréckokatolícka charita končí svoju činnosť,“ oponovala Gamcová. Jej pozmeňujúci návrh MsZ nepodporilo.

Primátor mesta Richard Raši upozornil, že rozprava sa týkala finančných zdrojov, ktoré mesto zo štátneho rozpočtu dostalo za rok 2010. „Je možné, že v budúcom roku to bude nula a že situácia môže byť ešte horšia,“ doplnil Raši.

Celkové príjmy a výdavky programového rozpočtu mesta na rok 2011 sú po spracovaní predložených návrhov zmien a schválení poslancami MsZ vo výške 147,21 milióna eur, celkový rozpočet mesta je po prvej zmene vyrovnaný.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM