Veronika Kalinová Rôzne

Mykologická poradňa zažíva kadečo: Radiť sa prišli aj ľudia s roztečenou hubou v sáčku

Odborníci na huby sa v mykologickej poradni v Košiciach stretli aj s vskutku kurióznymi prípadmi. Mykologickú poradňu navštívili aj takí hubári, ktorí použili nie celkom všedné metódy.

Ilustračný obrázok k článku Mykologická poradňa zažíva kadečo: Radiť sa prišli aj ľudia s roztečenou hubou v sáčku
Zdroj: Dnes24.sk

Dorazila aj roztečená huba v sáčku

„Ľudia najviac chodia, keď je húb veľa, ale aj vtedy, keď ich rastie pomenej. Prídu po dovolenkách, na ktorých pozbierajú nejaké huby okolo chaty a donesú to sem. Zaujímajú sa, aká je to huba a či je jedlá,“ hovorí Ján Pardovič, jeden z dvojice odborných poradcov.

Niekedy je však problém pri určovaní, keď ľudia prinesú len klobúk bez hlúbika, kde často bývajú určujúce znaky. Druhý odborník Ján Mariássy dodáva: „Niektorí záujemcovia dali hubu zamraziť, aby bola pekne zachovaná, alebo prišli s roztečenou hubou v podobe lekváru v igelitovom vrecku.“

V pondelok navštívila poradňu dvojica, ktorá našla na prechádzke pri Košiciach početné huby, ale nevedela ich identifikovať ani podľa knižiek. Mykológovia po prezretí zistili, že ide o hríbnik modrejúci, jedlú hubu vhodnú do polievok, omáčok i na sušenie.

Aktuálne počasie hubám nepraje

Odborníci vystríhajú pred povrchným určovaním húb, čo pri zámene s jedovatými druhmi a konzumácii môže viesť až k ťažkým otravám. „Základnou radou je zbierať len to, čo poznáme,“ pripomína Mariássy.

Aktuálne horúce počasie hubám nepraje, na rast potrebujú vlhkosť i pokles teplôt. Ešte pred pár týždňami bolo húb pomerne dosť. „Na trhu boli kuriatka, hríby, najmä tie suchomilné, trúdnik klobúčkatý po bučinách, potom prišla horúčava s teplým južným vetrom, a to všetko vysušilo. Tam, kde boli pred troma dňami kuriatkové porasty, nie je vôbec nič,“ konštatuje odborník.

Kam sa ísť poradiť?

V budove Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici 8 funguje od jari do jesene každý pondelok od 14.30 do 16.30 hod. mykologická poradňa, v ktorej si hubári môžu skontrolovať a overiť svoje hubárske úlovky. Poradňa je v prevádzke v Košiciach už desaťročia. Okrem rád a osvety vydávajú v nej aj osvedčenia o predaji húb na trhoch. Mariássy tiež vykonáva kontrolu predaja húb na trhovisku na košickom Dominikánskom námestí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM