Správy

Oči pútajúci pochod v Košiciach: Ľudia so zapálenými sviečkami vytvorili stuhu

Tí, ktorým nie je ľahostajný osud ľudí so zákerným ochorením AIDS, sa zišli na pochode proti tejto ťažkej nemoci v Košiciach. K tohtoročnému podujatiu sa pridali aj medici z Lekárskej fakulty UPJŠ. Do kampane sa na Slovensku zapojilo 21 miest a obcí.

Ilustračný obrázok k článku Oči pútajúci pochod v Košiciach: Ľudia so zapálenými sviečkami vytvorili stuhu
Zdroj: TASR

Približne päťdesiat mladých ľudí si v pondelok v Košiciach pripomenulo Svetový deň boja proti AIDS. „Kampaň Sviečkový pochod sa organizuje už od roku 1997 a organizuje ho Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK),“ povedal jeden z košických organizátorov podujatia Tomáš Šavlík.

Pochod v Košiciach…

Účastníci pochodu prešli so zapálenými sviečkami po celej Hlavnej ulici a pri dolnej ich uložili do tvaru stužky. „Červená stužka je totiž symbolom boja proti AIDS,“ uviedol Šavlík. Dodal tiež, že spolu s Mládežou SČK sa k tohtoročnému pochodu pridali aj medici z lekárskej fakulty UPJŠ. „Prišli aj zahraniční študenti, takže príhovory boli nielen v slovenčine, ale aj angličtine,“ doplnil.

Do tohtoročnej kampane sa na Slovensku zapája 21 miest a obcí, v ktorých Mládež SČK organizuje spomínané sviečkové pochody, besedy na školách a tiež aktivitu zameranú na predsudky, kedy účastníci prezentácie o HIV/AIDS, či návštevníci informačného stánku môžu napísať na červený papierik predsudok voči ľuďom žijúcim s HIV, ktorý následne pokrčia. Z týchto pokrčených papierov plných predsudkov je možné poskladať tvar stužky. Aktivita by mala podnietiť verejnosť v premýšľaní o tejto problematike.

História ochorenia…

Od roku 1985 až k 30. septembru 2013 bola v Slovenskej republike infekcia HIV diagnostikovaná u 489 občanov SR, v 72 prípadoch prešla infekcia HIV do štádia AIDS. Z občanov SR išlo o 419 mužov a 70 žien. Okrem prípadov HIV u občanov SR bolo zaznamenaných 127 prípadov HIV u cudzincov. Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v SR zaznamenali spolu 49 úmrtí ľudí s HIV.

Pochod proti AIDS v Košiciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM