Andrea Mesarčíková Rôzne

Na druhom ročníku festivalu Šengenský poludník privítajú 250 účinkujúcich

Viac ako 20 koncertov, osem mládežníckych orchestrov s 250 účinkujúcimi zo šiestich krajín vrátane Slovenska, deväť festivalových miest na Slovensku a jedno na Ukrajine.

Taký bude 2. ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2010, ktorý v dňoch 16. až 24. júla organizuje Sláčikový orchester Musica Iuvenalis z Košíc.
„Festival vznikol v spolupráci s Federáciou Eurochestries z Francúzska, ktorá organizuje podobné festivaly už 20 rokov v celej Európe, Rusku, Číne a Kanade. Hlavným spoluorganizátorom je mesto Košice. Kultúrnym centrom festivalu sú Košice, kde sa uskutoční desať koncertov a množstvo sprievodných podujatí ako sprievod účastníkov, spoločný koncert zúčastnených súborov v rôznych častiach centra mesta v jednom čase,“ povedal umelecký vedúci Musicy Iuvenalis a hlavný organizátor festivalu Igor Dohovič. Okrem Košíc, kde bude otvárací aj záverečný koncert festivalu, sa koncerty uskutočnia aj v Bardejove, Lipanoch, Michalovciach, Humennom, Vysokých Tatrách, Stropkove, Sečovciach a Jasove a v partnerskom meste festivalu, ktorým je v tomto roku Užhorod. Vstup na všetky festivalové podujatia je voľný.
„Vyvrcholením festivalu bude záverečný koncert v košickom Kostole Premonštrátov, na ktorom sa predstaví 150-členný medzinárodný festivalový symfonický orchester. Rozhodli sme sa pripojiť aj k pomoci pre tých, ktorých v tomto roku postihli katastrofálne povodne. Druhý záverečný koncert festivalu sa uskutoční v Škole v prírode v Kysaku a výťažok z dobrovoľného vstupného venujeme na pomoc obciam z tohto regiónu, ktoré prednedávnom zaliala rieka Hornád,“ dodal Dohovič.
V tomto roku sa na festivale predstaví aj Miešaný zbor WA-ON z Japonska, La Orquesta de Jerez Alvarez Beigbeder zo Španielska, The boys choir Ladya z Ruska, Alan Hovhaness chamber orchestra z Arménska, Academic chamber choir CANTUS z Ukrajiny, Zbor sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety, Tanečný dychový orchester – Klasik band a Sláčikový orchester MUSICA IUVENALIS zo Slovenska.
Festivaly pod záštitou Federácie Eurochestries spájajú prostredníctvom festivalových stretnutí a klasickej hudby mladých ľudí vo veku 14–26 rokov z oboch strán schengenskej hranice. „Je to priestor, aby sa vzájomne stretávali, spoznávali svoje tradície, kultúru, vymieňali si skúsenosti, spoločne vytvorili veľký medzinárodný orchester a zbor, s ktorým počas festivalu naštudujú koncertný program,“ doplnil Dohovič. Koncerty klasickej hudby zaznejú v mestách na miestach, ktoré dokážu výnimočným spôsobom spropagovať tento žáner. Vytvorenie umeleckého centra festivalu v meste Košice je podľa Dohoviča ideálnym spôsobom medzinárodnej propagácie mesta ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.
Festival Šengenský poludník začal písať svoju históriu v minulom roku. Päť zahraničných a jeden domáci súbor sa pred rokom predstavilo na 19 koncertoch v siedmich mestách Košického a Prešovského kraja. Dva koncerty odohral spojený medzinárodný orchester a zbor v zahraničí. Jeden v poľskom Krosne, ďalší v maďarskom Miškovci. Spolu ich videlo viac ako 4000 divákov. O veľkom zábere festivalu svedčí aj to, že autobusy s účastníkmi najazdili počas desiatich dní viac ako 5000 kilometrov. „Festival na Slovensku je veľkým úspechom, lebo sa dá plne porovnať s ostatnými. Stretli sa tu kvalitné orchestre aj zbory, koncerty boli v dobrých priestoroch a videlo ich veľa ľudí. Sme radi, že sme tento projekt dostali na Slovensko,“ uzavrel Dohovič.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM